Γιατί η Τουρκία μπλόκαρε το ρωσικό πλοίο με τα σιτηρά της Ουκρανίας

Γιατί η Τουρκία μπλόκαρε το ρωσικό πλοίο με τα σιτηρά της Ουκρανίας

Καθώς η Τουρκία εφάρμοζε μέρος μόνο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η δέσμευση ενός ρωσικού πλοίου με 4.500 τόνους σιτηρών δεν ήταν κάτι το αναμενόμενο. Άλλωστε κάθε φορά που η Άγκυρα εφάρμοζε ένα μέτρο εναντίον της Ρωσίας, φρόντιζε να εξηγεί στο Κρεμλίνο την αναγκαιότητα του. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία ωστόσο, λίγο μετά από τη συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη Μαδρίτη και την αναδίπλωση της Άγκυρας, το καθεστώς μπορεί να θέλει να δείξει πως βρίσκεται εγγύτερα πλέον των θέσεων του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση η Ουκρανία πίεζε πάρα πολύ εδώ και πολλές μέρες ώστε να κατασχεθεί η ποσότητα σιτηρών από την Τουρκία, καθώς παρουσίαζε πειστήρια πως ουσιαστικά το ρωσικό πλοίο μετέφερε «κλεμμένα» σιτηρά. Οι καλές σχέσεις με το Κίεβο είναι απαραίτητες καθώς η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει έναν ρόλο μεσολαβητή στο ζήτημα. Από τη στιγμή που θα έκανε τα στραβά μάτια, ενδεχομένως η Τουρκία να έχανε την καλή προαίρεση του Κιέβου, με τον κίνδυνο να μην μπορεί να χρησιμοποιεί τη σημασία της διαμεσολάβησης που επιχειρεί στον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Η Τουρκία θα ήθελε να πείσει το Κίεβο να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση των πλοίων με σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και να αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός της Ρωσίας, ώστε να δημιουργηθεί μία θαλάσσια οδός για τα απαραίτητα τρόφιμα. Ειδικά όταν το ζήτημα άπτεται της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά τη ρωσική εισβολή και αφορά όλη τη διεθνή κοινότητα.

Βέβαια, όσο κι αν οι σχέσεις μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν παραμένουν αγαστές, ο ανταγωνισμός μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας υφίσταται, ιδιαίτερα ενόψει της προετοιμασίας μίας νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Η Μόσχα έχει δηλώσει σαφώς πως αντιτίθεται σε μία τέτοια προοπτική, ενώ και το Ιράν πλέον, ενδεχομένως ύστερα από πιέσεις του καθεστώτος Άσαντ, εναντιώθηκε στις τουρκικές διαθέσεις. Ενδεχομένως, η Άγκυρα να δείχνει πως δεν είναι δεδομένη η στάση στο ουκρανικό ζήτημα σε σχέση με τη Ρωσία.