Γιατί χάνεται το ποιοτικό μέλι της Υεμένης
Διεθνή

Γιατί χάνεται το ποιοτικό μέλι της Υεμένης

Το μέλι συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, διαθέτοντας σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστες στην πλήρη έκτασή τους. Καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οτάβα, διαπίστωσαν προ καιρού ότι το μέλι καταπολεμούσε τα βακτήρια της ιγμορίτιδας πιο αποτελεσματικά από κάθε άλλο αντιμικροβιακό φάρμακο. Η έρευνα που έγινε με ορισμένα είδη μελιού, όπως το Σιντρ από την Υεμένη, κατέδειξε τη δυνατότητα να εξολοθρεύονται τα βακτήρια.

Παρά τις ιδιότητες του όμως το μέλι Σίντρ είναι δυσερεύτο πια και αυτό οφείλεται στον πόλεμο που έχει καταστρέψει σχεδόν τα πάντα. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, από τον Μάρτιο του 2015, έχουν καταγραφεί σχεδόν χιλιάδες νεκροί και τραυματίες. Περίπου το 75% του πληθυσμού της Υεμένης -22,2 εκατομμύρια- έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς αντιμετωπίζουν βασικά πρόβληματα επιβίωσης. Η Υεμένη βρίσκεται στο έλεος της μεγαλύτερης επιδημίας χολέρας στον κόσμο, με πάνω από ένα εκατ. ύποπτα κρούσματα και σχεδόν 2.500 θανάτους από τον Απρίλιο του 2017.

Όπως ήταν φυσικό λοιπόν, η μελισσοκομία της χώρας, παρουσίασε μείωση της τάξης του 70% στην παραγωγή. Πριν την κλιμάκωση του πολέμου το 2015, η Υεμένη εξήγαγε 50.000 τόνους μελιού ετησίως, ενώ περίπου 100.000 άνθρωποι εργάζονταν στην μελισσοκομία. Η τιμή του μελιού Sidr μπορεί να φτάσει τα 120 δολάρια για 500 γραμμάρια (ένα απ’ τα ακριβότερα του κόσμου) ενώ στο εσωτερικό της Υεμένης το ίδιο βάζο πωλείται για $10. Μια μέση εταιρεία εξήγαγε τουλάχιστον πέντε τόνους μελιού ετησίως, κάτι που ζητούσε αρκετές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι, η Μαλαισία και η Ρωσία. Όμως αρκετοί μελισσοκόμοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, ενώ και όσοι έμειναν αποκόπηκαν απ’ τις μέχρι τότε επικερδείς εξαγωγές.

Τα έξοδα αποστολής έχουν αυξηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος και μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι καταφέρνει να περάσει από τις χερσαίες διαβάσεις στη Σαουδική Αραβία. Το μέλι πουλιόνταν στο εξωτερικό σε πολλαπλάσια τιμή απ’ ότι εντός της χώρας, οπότε ο αποκλεισμός των εξαγωγών έπληξε πολύ τους παραγωγούς.