Γιατί αποκαλεί «δειλή» τη δημοσιονομική αντίδραση της Κίνας
Τζιμ Ο΄ Νιλ

Γιατί αποκαλεί «δειλή» τη δημοσιονομική αντίδραση της Κίνας

Η Κίνα έχει παράσχει τη μικρότερη υποστήριξη για την οικονομία σε σχέση με τα δυτικά κράτη, υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs, Τζιμ Ο' Νιλ, ο άνθρωπος ο οποίος επινόησε τον όρο «BRICS».

Το εν λόγω ακρωνύμιο για τις αναδυόμενες οικονομίες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική επινοήθηκε από τον Ο'Νιλ, όταν ήταν επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management, σε ένα έγγραφο του 2001 με τίτλο «Building Better Global Economic BRICs». Ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα, αφού η Κίνα χάρη στις άφθονες ξένες επενδύσεις, στο φθηνό εργατικό δυναμικό, στην τεχνογνωσία και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, αναδείχθηκε σε παγκόσμια υπερδύναμη ξεφεύγοντας από τις υπόλοιπες χώρες των BRICS. 

Ο Ο' Νιλ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ στην προεδρία του γνωστού think tank Chatham House, υποστήριξε στο δίκτυο CNBC ότι «είναι εντυπωσιακό όταν κοιτάς την αντίδραση της Κίνας σε σχέση με τόσες πολλές άλλες χώρες στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι τώρα".

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Κίνα είναι πιο προσεκτική στην τόνωση της οικονομίας αυτή τη φορά επειδή δεν θέλει να δει τα επίπεδα χρέους να αυξάνονται σε μη βιώσιμα επίπεδα".

Εν τούτοις, όπως υποστηρίζει τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 καθότι «η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα, ειδικά τώρα που οι καταναλωτές έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης».

Τα στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές καθώς η Κίνα έχει διαθέσει το 2.5% του ΑΕΠ της για την στήριξη της οικονομίας την ώρα που η Γερμανία έχει διαθέσει το 23% και οι ΗΠΑ το 11%.

Με φόντο τα παραπάνω και σε μια ένδειξη των σοβαρών συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, η Κίνα εγκατέλειψε τη συνήθη πρακτική του να ορίσει στόχο για την οικονομική ανάπτυξη φέτος. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές αυτήν ήταν η πρώτη φορά από το 1990 -χρονιά έναρξης καταγραφής στοιχείων- που το Πεκίνο δεν ορίζει αναπτυξιακό στόχο. Το κινεζικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 6,8% στο πρώτο τρίμηνο, καθώς το lockdown παρέλυσε επιχειρήσεις και εργοστάσια.

"Αυτή η απόφαση ελήφθη διότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει κάποιους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν και λόγω της ευρύτερης αβεβαιότητας όσον αφορά την πανδημία Covid-19 και το ευρύτερο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον" ανέφερε ο πρωθυπουργός Λι Κεκιανγκ.