Για ξέσπασμα «ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία κάνει λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος

Για ξέσπασμα «ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία κάνει λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε την Τρίτη ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την «απειλή» της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του ξεσπάσματος «ενός ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τον τόνο των ήδη δραματικών δηλώσεών του μετά το επεισόδιο της Κυριακής στην Αζοφική Θάλασσα.

Δεν θέλω κανείς να νομίζει ότι κάνουμε πλάκα εδώ. Η Ουκρανία βρίσκεται σε κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία», είπε ο «Πέτρο Ποροσένκο. «Ο αριθμός των (ρωσικών στρατιωτικών) μονάδων οι οποίες σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα».

«Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία», επανέλαβε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σε τρία ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

 Ο αρχηγός του ουκρανικού Κράτους έκανε λόγο περί μεγάλης αύξησης των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα και ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία πριν από τέσσερα χρόνια.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τη Δευτέρα την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας.

Για δίκαιη ενέργεια έκανε λόγο ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη την Ουκρανία εναντίον οποιασδήποτε «απερίσκεπτης» ενέργειας και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ζητώντας της να ασκήσει πίεση στο Κίεβο. Κατά την άποψή του, οι κινήσεις της κυβέρνησης στο Κίεβο είναι «προφανές» ότι συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, που διαβεβαίωσε ότι ενήργησε «συμμορφούμενη απόλυτα προς το διεθνές δίκαιο», κατηγορεί το Κίεβο ότι αναζητεί «πρόσχημα» για να αξιώσει την «ενίσχυση των κυρώσεων» της ΕΕ και των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν το 2014.

Το ζήτημα της επιβολής νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ο Τραμπ απειλεί να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Πούτιν στη G20

Με φόντα τα παραπάνω, ο  Ντόναλντ Τραμπ απειλεί μάλιστα να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αργεντινή. Χθες, η Ουάσινγκτον, καταγγέλλοντας τις «παράνομες» ενέργειες της Μόσχας, απαίτησε χθες από την ΕΕ να «κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία», ειδικά σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που δεν έχουν «εφαρμοστεί ακόμα πλήρως». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ, επισήμανε ότι στο στόχαστρο πρέπει να μπει πλέον και ο ρωσικός αγωγός Nordstream 2.

Φωτογραφία AP