Για πρώτη φορά πορεία διαμαρτυρίας στην Κούβα για την προστασία των ζώων

Για πρώτη φορά πορεία διαμαρτυρίας στην Κούβα για την προστασία των ζώων

Εκατοντάδες Κουβανοί πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας μέσα από την Αβάνα την Κυριακή, ζητώντας να τερματιστεί η βία κατά των ζώων αλλά και απαιτώντας μεγαλύτερη νομική κατοχύρωση για την προστασία τους.

Συνοδευόμενοι από τα κατοικίδια τους, οι ακτιβιστές έφεραν πλακάτ που ζητούσαν έναν νόμο για την προστασία των ζώων και φώναζαν κατά της συνθήματα κατά της κακοποίησης τους καθώς περπατούσαν στην κεντρική περιοχή του Vedado προκαλώντας την έκπληξη του κόσμου.

Το γεγονός ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση επέτρεψε στους απλούς πολίτες να πραγματοποιήσουν την πορεία θα μπορούσε να επισημάνει μια αυξανόμενη ανοχή για τους Κουβανούς να εκφράσουν τις απόψεις τους και ακόμη και να υποβάλουν αιτήματα, εντός των ορίων, αναφέρουν οι αναλυτές και οι συμμετέχοντες.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αρχές εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων και την κράτηση αντιφρονούντων.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η νέα Κούβα», δήλωσε ο διοργανωτής Μπεατρίζ Μπατίστα, ένας 21χρονος φοιτητής στον τομέα της της Επικοινωνίας που έλαβε άδεια για την πορεία από την δημοτική αρχή της Αβάνας.

Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά αυτό το νέο ξεκίνημα στη χώρα αυτό που παραπέμπει πιθανόν σε περισσότερες ελευθερίες. «Δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να λέει 'κοίτα πόσο ανεκτικοί είμαστε;'. Είναι όμως στην πραγματικότητα» σημειώνει καλλιτέχνης στο νησί της Καραϊβικής, Λουίς Οτέρο Αλακαντάρα.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα, οι μόνες μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις στην Κούβα βρίσκονταν υπό την σκέπη του κόμματος και αφορούσαν μόνο τον εορτασμό της επανάστασης του 1959 ή συμβολικές διαμαρτυρίες με στόχαστρο τις ΗΠΑ.

Τέλος, διοργανώνεται κάθε χρόνο πορεία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, εκδήλωση που εντάσσεται επίσης κάτω από την ομπρέλα της κυβέρνησης.

Φωτογραφίες AP