Για παρέμβαση του Λευκού Οίκου μιλά ο πληροφοριοδότης

Για παρέμβαση του Λευκού Οίκου μιλά ο πληροφοριοδότης

Για παρέμβαση του Λευκού Οίκου στο ζήτημα που προέκυψε μετά την επικοινωνία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει λόγο ο μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος, η καταγγελία του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Κογκρέσο.

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσίευσε μια αποχαρακτηρισμένη εκδοχή της καταγγελίας του πληροφοριοδότη που περιγράφει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς σχετικά με τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην έναρξη έρευνας για την αποπομπή του προέδρου των ΗΠΑ.

«Στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων μου, πληροφορήθηκα από πολλούς υπευθύνους της αμερικανικής κυβέρνησης πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούσε τις δυνατότητες του λειτουργήματός του για να ζητήσει την ανάμιξη μιας ξένης χώρας στις εκλογές του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί σ'' αυτό το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 12 Αυγούστου 2019.

«Στη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν το τηλεφώνημα, έμαθα από πολλούς αμερικανούς υπευθύνους πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρενέβησαν για να ''κλειδώσουν'' όλα τα αρχεία που συνδέονται με το τηλεφώνημα», συνεχίζει ο μάρτυρας.

Ο Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Άνταμ Σκίφ προχώρησε στην ανακοίνωση μέσω twitter, λίγο πριν ο Τζόζεφ Μαγκουαιρ, ασκών χρέη διοικητή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DNI) καταθέσει ενώπιον της επιτροπής του. Μιλώντας μεταξύ άλλων, πριν ο Μαγκουάιρ πάρει τον λόγο, ο Σκίφ  είπε «πρόκειται για περίτρανη απόδειξη ότι ο πρόεδρος πρόδωσε τον όρκο του».

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον αναφέρει πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία ο Άτκινσον έκρινε «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν καταθέτουν αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο.

Ο πληροφοριοδότης κάνει λόγο «για προσπάθεια φορτωθεί το αρχείο σε ένα ξεχωριστό ηλεκτρονικό σύστημα, που χρησιμοποιείται με άλλο τρόπο, για την αποθήκευση και διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών, με ιδιαίτερα ευαίσθητη φύση».

Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει «την υστερία» των Δημοκρατικών

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε σήμερα «την υστερία» των Δημοκρατικών μετά τη δημοσιοποίηση από το Κογκρέσο της περιγραφής από έναν μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος ενός τηλεφωνήματος ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον ουκρανό ομόλογό του.

«Τίποτε δεν άλλαξε με τη δημοσιοποίηση αυτής της περιγραφής, η οποία δεν είναι τίποτε περισσότερο από συρραφή αφηγήσεων από τρίτο χέρι και άρθρων του Τύπου», δήλωσε η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να απορρίπτει την υστερία και τις εσφαλμένες ερμηνείες που διαδίδονται από τους Δημοκρατικούς και πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.