ΓΓ ΟΗΕ για το Κλίμα: «Πρέπει να αποφασίσουμε μεταξύ της ελπίδας και της παράδοσης»

ΓΓ ΟΗΕ για το Κλίμα: «Πρέπει να αποφασίσουμε μεταξύ της ελπίδας και της παράδοσης»

Η ανθρωπότητα, που υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να επιλέξει μεταξύ «της ελπίδας» ενός καλύτερου κόσμου αναλαμβάνοντας δράση και «της παράδοσης», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP25) στη Μαδρίτη.

Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής» και «μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα έχουμε ακολουθήσει έναν από τους δύο δρόμους. Ο ένας είναι ο δρόμος της παράδοσης, στον οποίο θα έχουμε περάσει σαν υπνοβάτες το σημείο χωρίς επιστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια όλων των κατοίκων αυτού του πλανήτη», εξήγησε ο Γκουτέρες ενώπιον των εκπροσώπων περίπου 200 χωρών που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού, ανάμεσά τους και περίπου 40 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

«Θέλουμε πραγματικά να μείνουμε στην Ιστορία ως η γενιά που στρουθοκαμήλισε, που αδιαφορούσε την ώρα που ο κόσμος καιγόταν;», διερωτήθηκε.

«Η άλλη επιλογή είναι ο δρόμος της ελπίδας. Ένας δρόμος αποφασιστικότητας και βιώσιμων λύσεων. Ένας δρόμος στον οποίο τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν εκεί που θα έπρεπε να είναι, στο έδαφος, και στον οποίο θα επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα ως το 2050», πρόσθεσε ο Γκουτέρες, ζητώντας να τερματιστεί «ο εθισμός στον άνθρακα».

Υπογραμμίζοντας την «αγανάκτησή του» εξαιτίας της βραδύτητας των αλλαγών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση και ριζοσπαστική δράση.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 ήταν μια «σοβαρή δέσμευση» προς τους λαούς όλου του κόσμου, υπενθύμισε ο ίδιος.

Οπότε, «ας ακούσουμε τα πλήθη που ζητούν αλλαγή. Ας ανοίξουμε τα μάτια μπροστά στην άμεση απειλή που παραμονεύει. Ας διατηρούμε ανοικτό πνεύμα απέναντι στην ομοφωνία της επιστήμης», κάλεσε ο Γκουτέρες. «Ας επιδείξουμε την πολιτική βούληση που οι λαοί περιμένουν από εμάς. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελέσει προδοσία της ανθρώπινης οικογένειας στο σύνολό της και των μελλοντικών γενιών».

Ν. Πελόζι: «Είμαστε ακόμα εδώ»

«Είμαστε ακόμη εδώ», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι σήμερα στην COP25 εκφράζοντας τη στήριξη του αμερικανικού λαού προς τη Συμφωνία του Παρισιού παρά την αποχώρηση της χώρας της από αυτήν.

Η Πελόζι καθώς και περίπου 15 μέλη του Κογκρέσου μετέβησαν στη Μαδρίτη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, μια σημαντική πολιτική κίνηση ένα μήνα μετά την επισημοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

«Είμαστε εδώ για να σας πούμε, σε όλους σας, εξ ονόματος της Βουλής των Αντιπροσώπων και του αμερικανικού Κογκρέσου ότι είμαστε ακόμη εδώ. Είμαστε ακόμη εδώ», δήλωσε η Πελόζι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με πολλούς ηγέτες κρατών λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε «περήφανη» για τη δέσμευση των κοινοβουλευτικών που τη συνοδεύουν. «Αναγνωρίζουν τον ρόλο των ΗΠΑ στη διάσωση του πλανήτη για τις επόμενες γενιές. Είναι μια αποστολή, ένα πάθος μια προσέγγιση που βασίζεται στην επιστήμη», πρόσθεσε.

Η κλιματική αλλαγή, «μια υπαρξιακή απειλή», προκαλεί προβλήματα δημόσιας υγείας, οικονομικά και εθνικής ασφάλειας, επεσήμανε.

«Έχουμε ηθική ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές να τους δώσουμε έναν πλανήτη σε καλύτερη κατάσταση, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», υπογράμμισε η Πελόζι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Paul White