Γερμανός Δικαστής: Η ΕΚΤ δεν είναι ο άρχοντας του σύμπαντος

Γερμανός Δικαστής: Η ΕΚΤ δεν είναι ο άρχοντας του σύμπαντος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν είναι ο άρχοντας του Σύμπαντος, υποστηρίζει Γερμανός δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης.

Ο Πέτερ Χούμπερ υποστήριξε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι το δικαστήριο απλώς απαίτησε από την ΕΚΤ να λάβει την ευθύνη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να επιχειρηματολογήσει για ποιον λόγο δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη γερμανική οικονομία.

«Το μήνυμα προς την ΕΚΤ είναι ομοιοπαθητικό. Δεν θα πρέπει να θεωρεί εαυτήν άρχοντα του Σύμπαντος» είπε ο Χούμπερ.

Επισης τόνισε ότι μια νομική κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Γερμανίας αναφορικά με την απόφαση που έβγαλε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για την ΕΚΤ, «θα αποδυνάμωνε ή θα έθετε σε κίνδυνο» το μπλοκ μακροπρόθεσμα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν τη Δευτέρα πως η Κομισιόν είναι απίθανο να κινηθεί αμέσως νομικά κατά της Γερμανίας για την απόφαση της Καρλσρούης.

Ο δικαστής Χούμπερ υποστήριξε ότι «Μια διαδικασία επί παραβάσει θα προκαλούσε μια σημαντική κλιμάκωση, που θα οδηγούσε τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη σε μια συνταγματική διαμάχη που είναι δύσκολο να επιλυθεί».

Περιγράφοντας τέλος, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως «επιτακτική», ο Χουμπερ είπε πως θεωρεί την απόφαση ως «μια διαλεκτική διαδικασία στην οποία όλοι παίρνουν ο ένας τον άλλον στα σοβαρά, συμμετέχουν στην επιχειρηματολογία του άλλου, είναι έτοιμοι να μάθουν και να διορθωθούν».