7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Γερμανική βιομηχανική ένωση: Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιώματων στη Κίνα πρέπει να μας αφορούν

Γερμανική βιομηχανική ένωση: Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιώματων στη Κίνα πρέπει να μας αφορούν
Shutterstock

Η Γερμανία χρειάζεται μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσει εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα και δεν πρέπει να αποφύγει τη σύγκρουση εάν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ο επικεφαλής της Γερμανικής βιομηχανικής ένωσης (BDI).

Η Κίνα έχει γίνει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και οι γερμανικές εξαγωγές εκεί βοήθησαν στη μείωση του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ωστόσο, ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας και το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Σε ομιλία του σε μια βιομηχανική εκδήλωση, ο Πρόεδρος της BDI, Ζιγκφρίντ Ρουσβουρμ  δήλωσε ότι η Ευρώπη και οι δυτικές χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μια επιθετική προσέγγιση προς «δύσκολους» πελάτες και ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία.

«Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή συζήτηση ... Υποστηρίζουμε την υπεύθυνη συνύπαρξη και συνεργασία - με σαφή όρια» είπε, προσθέτοντας ότι «Δεν πρέπει να αποφεύγουμε την αντιπαράθεση όταν ξεπερνώνται οι κόκκινες γραμμές. Τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, για παράδειγμα, δεν είναι εσωτερική υπόθεση».

Ο επικεφαλής της BDI χαιρέτισε την κίνηση της G7 να αντιμετωπίσει  την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας προσφέροντας στις αναπτυσσόμενες χώρες ένα σχέδιο υποδομής που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την πρωτοβουλία Belt and Road πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Σι Τζινπινγκ.

Πηγή: Reuters