Γερμανία: Υποχώρησε και άλλο ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Γερμανία: Υποχώρησε και άλλο ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Το κλίμα στους Γερμανούς επενδυτές υποχώρησε ελαφρά τον Αύγουστο λόγω ανησυχιών ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής θα πλήξει την ιδιωτική κατανάλωση και υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε ύφεση. Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW ανακοίνωσε την Τρίτη ο δείκτης του οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις -55,3 μονάδες από -53,8 τον Ιούλιο.

«Οι υψηλοί ακόμα ρυθμοί πληθωρισμού και το αναμενόμενο πρόσθετο κόστος για θέρμανση και ενέργεια οδηγούν σε μείωση των προσδοκιών για τα κέρδη για τον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης», δήλωσε ο ερευνητής της ZEW, Μίκαελ Σρέντερ.

«Αντίθετα, οι προσδοκίες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα βελτιώνονται λόγω της υποτιθέμενης περαιτέρω αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων», πρόσθεσε.

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, την πανδημία και τις διαταραχές του εφοδιασμού να την φέρνουν στο χείλος της ύφεσης, με τον πληθωρισμό να κινείται στο 8,5%.

Ο Tόμας Γκίτζελ, οικονομολόγος της VP Bank, αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο.

«Η ύφεση λοιπόν έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς δεν αναμένεται βελτίωση ούτε για το τελευταίο τρίμηνο του 2022», πρόσθεσε. «Ακόμη και για τις αρχές του 2023 δεν υπάρχει σχεδόν κανένας λόγος να ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ξανά».

Ορισμένες κορυφαίες γερμανικές εταιρείες είναι ωστόσο αισιόδοξες.

Η κατασκευάστρια φορτηγών Daimler Truck δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ακόμη και αν ορισμένα κόστη αρχίσουν να πέφτουν προκειμένου να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα περιθώρια από πέρυσι, προβλέποντας ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή το 2023 παρά τους φόβους για ύφεση.