Γερμανία: Υπέγραψε μνημόνιο για την προμήθεια δύο πλωτών τερματικών σταθμών LNG

Γερμανία: Υπέγραψε μνημόνιο για την προμήθεια δύο πλωτών τερματικών σταθμών LNG

Η Γερμανία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) την Τρίτη με τους κορυφαίες εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου της χώρας για να διασφαλίσει την προμήθεια δύο πλωτών τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τους οποίους χρειάζεται για να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με τις Uniper, RWE και VNG της EnBW, οι δύο Πλωτές Μονάδες Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) στο Βίλχελμσχάφεν και το Μπρουνμπούτελ θα τροφοδοτηθούν πλήρως με αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας τους αυτόν τον χειμώνα έως τον Μάρτιο του 2024.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι αυτό ήταν μέρος των προσπαθειών «να γίνουμε ανεξάρτητοι και λιγότερο επιρρεπείς στον εκβιασμό από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν και να δώσουμε στη Γερμανία μια ισχυρή και ανθεκτική ενεργειακή υποδομή, ή σε αυτή την περίπτωση υποδομή φυσικού αερίου».

Χρησιμοποιώντας τα δύο FSRU, η Γερμανία θα μπορεί να λαμβάνει έως και 12,5 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) LNG ετησίως, ή περίπου το 13% της ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας το 2021, σύμφωνα με τους αριθμούς της ερευνητικής εταιρείας Enerdata.

Ο αγωγός Nord Stream 1 (NS1), ο οποίος ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Gazprom, παρέχει συνήθως 55 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως στην Ευρώπη, αλλά επί του παρόντος λειτουργεί με μόλις το 20% της χωρητικότητας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι γερμανικές εταιρείες φυσικού αερίου πέτυχαν μέχρι στιγμής στην προμήθεια φορτίων LNG από την παγκόσμια αγορά του υγροποοημένου αερίου.

Τόνισε δε ότι παρόλο που οι συνομιλίες συνεχίζονται, οι εταιρείες θα πρέπει να αναζητούν τις καλύτερες προσφορές στην αγορά.

«Συνιστάται στις εταιρείες, επίσης προς το συμφέρον των καταναλωτών, να μην λαμβάνουν την πιο ακριβή προσφορά και αυτό ακριβώς έκαναν», είπε.