8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Γερμανία σε Ρωσία: Έτοιμοι να πληρώσουμε υψηλό τίμημα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία

Γερμανία σε Ρωσία: Έτοιμοι να πληρώσουμε υψηλό τίμημα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία
Ap Newsroom

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ «πάγωσε» τον Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις σημερινές τους συνομιλίες, αναφέροντας ότι «είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα». Από την πλευρά της η Ρωσία εμμένει πως η πολιτικοποίηση του αγωγού είναι αντιπαραγωγική.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά η Μπέρμποκ είπε πως είναι δύσκολο να μην αξιολογηθεί ως απειλή η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να απειλήσει με διακοπή του αγωγού αερίου Nord Stream 2, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη, στην περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία.

Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι θα καταστήσει την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτώμενη από τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουμε μεγάλο οικονομικό τίμημα», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση.

«Η Γερμανία επανέλαβε πως, σε περίπτωση που η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αυτό θα έχει συνέπειες στον αγωγό (Nord Stream 2)», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στη Γερμανίδα ομόλογό του πως η πολιτικοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι αντιπαραγωγική.

«Επιστήσαμε την προσοχή των Γερμανών συναδέλφων μας στην αντιπαραγωγικότητα των προσπαθειών να πολιτικοποιηθεί αυτό το σχέδιο», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Οποιαδήποτε απειλή για την Ουκρανία θα έχει υψηλό τίμημα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει πει πως η Γερμανία είναι ανοικτή σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όμως ο αγωγός, που έχει κατασκευαστεί αλλά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση λειτουργίας, είναι ένα ιδιωτικό εμπορικό σχέδιο που δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά.

«Το σαφές μήνυμα από τη Γερμανία, μαζί με τους συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση, οποιαδήποτε απειλή για την ακεραιότητα της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα», είπε ο Σολτς τη Δευτέρα μετά από συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες, ο οποίος επανέλαβε την Έκκληση της γερμανίδας καγκελαρίου για αποκλιμάκωση της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία και κάλεσαν τις δύο χώρες να επιστρέψουν σε μια δέσμη συμφωνιών που σχεδιάστηκαν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην ανατολική επαρχία Ντονμπάς.

Η Ρωσία θα καλωσόριζε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο Λαβρόφ.