Γερμανία: Σε «καλό κλίμα» η πρώτη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής

Γερμανία: Σε «καλό κλίμα» η πρώτη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής

Σε «καλή ατμόσφαιρα» πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η πρώτη σύσκεψη του κυβερνητικού συνασπισμού με την συμμετοχή της νέας ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Οι αρχηγοί των κυβερνητικών κομμάτων συμφώνησαν να συναντώνται τακτικά, με την επόμενη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί ήδη για το τέλος Ιανουαρίου.

Πριν από την συνάντηση, η κυρία Έσκεν, με δηλώσεις της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) διαβεβαίωσε ότι το SPD δεν σκοπεύει «να φέρει την κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, οι συμπρόεδροι του SPD έθεσαν ως βασικές προτεραιότητες την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και την εγκατάλειψη της απόλυτης θέσης περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

«Σε τελευταία ανάλυση μπορούμε να κάνουμε μόνο αυτό που χρειάζεται η Γερμανία», αντέταξε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, απορρίπτοντας την πρόταση για δημιουργία νέων χρεών, ενώ τόνισε την ανάγκη τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να δράσουν ενόψει των προκλήσεων του μέλλοντος «αντί να περιχαρακώνονται πίσω από αποφάσεις των κομματικών συνεδρίων». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ (CDU) κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την ομφαλοσκόπηση. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο dpa αρνήθηκε να τοποθετηθεί ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα αντέξει ή όχι. «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την συνεχή ενασχόληση ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τον εαυτό του, ο οποίος κάθε εβδομάδα διαβουλεύεται για το εάν έχει ακόμη διάθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία έφθασε στην Καγκελαρία κατευθείαν από την κορβέτα Λούντβιχσχάφεν – πλέει στα ανοιχτά της Κύπρου, στο πλαίσιο αποστολής των Ηνωμένων Εθνών – ακόμη εν πλω έσπευσε να απορρίψει κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ