Γερμανία: Πρωτιά για το SPD δείχνει το exit poll στο Αμβούργο

Γερμανία: Πρωτιά για το SPD δείχνει το exit poll στο Αμβούργο

Tο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας επιβεβαιώνει όπως όλα δείχνουν το γεγονός ότι το κρατίδιο του Αμβούργου αποτελεί ένα από τα προπύργια του σύμφωνα με το exit poll ύστερα από τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα. 

Συγκεκριμένα, το SPD κερδίζει το 37,5% των ψήφων (45,6% το 2015), το CDU11,5% (15,9%), οι Πράσινοι 25,5% (12,3%), η Αριστερά 9% (8,5%), το FDP 5% (7,4%) και η AfD 4,7% (6,1%).

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί το exit poll, ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι μεταξύ SPD και Πρασίνων με σοσιαλδημοκράτη επικεφαλής, όπως και μέχρι σήμερα. 

Για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) το ζήτημα είναι αν θα χάσει, όπως εκτιμάται, και την δεύτερη θέση με ιστορικά χαμηλό ποσοστό, επιβεβαιώνοντας την κατάσταση κρίσης, μετά και τους εκλογές στην Θουριγγία. Αν παραμείνει σε αυτό το ποσοστό θα πρόκειται για το χαμηλότερο από το 1945 οπότε και συμμετέχει στις εκλογές του Αμβούργου 

Σημειώνεται ότι νικητής των εκλογών του 2015 ήταν ο σημερινός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος ωστόσο τον Μάρτιο του 2018 εγκατέλειψε το Αμβούργο προκειμένου να αναλάβει ομοσπονδιακά κυβερνητικά καθήκοντα.