Γερμανία: Ο υπουργός καγκελαρίας αναμένει σοβαρές ζημιές στην οικονομία λόγω κορονοϊού

Γερμανία: Ο υπουργός καγκελαρίας αναμένει σοβαρές ζημιές στην οικονομία λόγω κορονοϊού

Ο υπουργός καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν αναμένει σοβαρές ζημιές στη γερμανική οικονομία λόγω του κορονοϊού παρά τα δισεκατομμύρια της κρατικής βοήθειας.

«Η κρίση του κορονοϊού θα αφήσει σοβαρά ίχνη στην οικονομία. Το κράτος μπορεί να βοηθήσει ώστε η πλειονότητα των επιχειρήσεων να αντέξει την κρίση, αλλά (η κρίση του κορονοϊού) δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες», είπε στην Handelsblatt.

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός πιστεύει ότι το ερχόμενο καλοκαίρι είναι πιθανό ένα ακόμα πακέτο οικονομικών ενισχύσεων: «Εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση (στην οικονομία). Ωστόσο, μια ηπιότερη πορεία της πανδημίας το χειμώνα και ένα εμβόλιο την άνοιξη θα μπορούσαν να αναπτερώσουν την οικονομία», σημείωσε.

«Εν τούτοις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέλει να συνεχίσει την (οικονομική) ενίσχυση με την μορφή την οποία έχει κατά το τρέχον μερικό lockdown. Η απόφαση (για το lockdown) του Νοεμβρίου ήταν ένα “ad hoc” μέτρο. Μακροπρόθεσμα, ο κύκλος εργασιών δεν μπορεί να είναι το αποφασιστικό κριτήριο. Πρέπει να επεξεργαστούμε πιο στοχευμένη βοήθεια έως τον Ιανουάριο», συνέχισε ο Μπράουν.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και το κόστος των εγκαταστάσεων που επηρεάζονται από το μερικό lockdown θα λάβουν έως και το 75% του κύκλου εργασιών τους. Αυτό κοστίζει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα. Το κράτος δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό επ 'αόριστον», τόνισε.