Γερμανία - κορονοϊός: Απαγορεύθηκε η Θεία Κοινωνία στις εκκλησίες

Γερμανία - κορονοϊός: Απαγορεύθηκε η Θεία Κοινωνία στις εκκλησίες

Την απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, επιτρέποντας μεν την συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία, απαγορεύοντας δε την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με την λαβίδα.

Την παραπάνω απαγόρευση ανακοίνωσε με εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος αναφέρει πως «ένώ μπορούμε όλοι να έκκλησιαζόμαστε, δεν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνον οι λειτουργοί ιερείς», προσθέτοντας ότι «είναι το πιο θλιβερό και οδυνηρό μέτρο που αναγκάστηκα ποτέ να λάβω στην σαραντάχρονη εκκλησιαστική διακονία μου ως Μητροπολίτης Γερμανίας».

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος ενόψει του ανοίγματος των Ναών ανά την γερμανική επικράτεια επισημαίνει ότι εκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα «τα οποία ήδη υιοθετήσαμεν» και «φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, να απαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία από το Αγιο Ποτήριο με την χρήση της αγίας Λαβίδος».

Σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο Μητροπολίτης Γερμανίας είπε χαρακτηριστικά: «απευθύνω παράκληση στον κόσμο να κάνει άσκηση και υπομονή. Θα περάσει και αυτή η δύσκολη συγκυρία», λέγοντας ότι με μεγάλη δυσκολία ανακοίνωσε αυτήν την εγκύκλιο, που ελπίζει σύντομα να ανακαλέσει. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «όταν το κράτος λέει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την Λαβίδα στην Θεία Κοινωνία ως ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω τον τρόπο της Θείας Κοινωνίας να εφεύρω έναν άλλο τρόπο».

Ωστόσο, εν συνεχεία διευκρινίζει ότι εφόσον αυτή είναι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, αυτό θα πρέπει να ισχύσει, παρόλο που είναι πολύ σκληρό, όπως επίσης και οι κλειστοί Ναοί. «Κάναμε Πάσχα με τρία άτομα κεκλεισμένων των θυρών» λέει ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος. Από τη στιγμή που τα μέτρα φθάνουν στο να ορίζουν και την Θεία Κοινωνία λέει ο Μητροπολίτης Γερμανίας δεν θέλουμε να υπάρχει σχετικοποίηση και να πούμε ότι θα βρούμε άλλον τρόπο, όπως με κουταλάκια που είπαν άλλοι, καθώς είναι σαν λέμε ότι με την Θεία κοινωνία μεταφέρεται ο ιός.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας επίσης αναφέρει: «Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, άπαντώντας σε επίκαιρο έρώτημα γράφει τα έξής.«Η Έκκλησία του Χριστού, ύπακούοντας στην προτροπή του Ίδρυτή της «άπόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» (Ματθ. κβ’, 21), άναγνώριζε άνέκαθεν την ύψηλή εύθύνη του Κράτους να διαχειρίζεται τα του οίκου του, διατηρούσε δε και για τον έαυτό της το ίερό και άπαράγραπτο δικαίωμα να διαφυλάσσει άμετακίνητα όσα παρέλαβε, να όργανώνει την έκκλησιαστική ζωή και να τελεί τα άγια μυστήρια σύμφωνα με την κανονική και έκκλησιολογική της παράδοση και αύτοσυνειδησία.

Στο πνεύμα αυτό, η Εκκλησία δέχθηκε προς καιρόν τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν από τα επί μέρους κράτη λόγω της σοβούσης πανδημίας του νέου κορονοιού COVID – 19.

Το γεγονός όμως ότι η Εκκλησία μας αποδέχθηκε την προσωρινή απαγόρευση της τελέσεως των ιερών ακολουθιών στους ναούς με τη συμμετοχή των πιστών, δεν σημαίνει ότι μπορεί και επιθυμεί να διαπραγματεύεται για την Όρθόδοξη ευσέβεια και ιδίως για το μυστήριο των μυστηρίων της ζωής της, την Θεία Ευχαριστία, και για τον τρόπο μεταδόσεώς της.

Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται: «Στην Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία εμμένει ακλόνητα στην θεόσδοτη Όρθόδοξη διδασκαλία για την Θεία Ευχαριστία». Ο λόγος του Πατριάρχου μας είναι ξεκάθαρος και εκφράζει την αυτοσυνειδησία της Όρθόδοξης Εκκλησίας και όλων των μελών της απανταχού της γης. Παρ’ όλα αυτά, εν όψει του ανοίγματος των ιερών ναών στην γερμανική επικράτεια, εκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα, τα εποία, εκτός των υπολοίπων μέτρων ασφαλείας που αυτονοήτως ήδη υιοθετήσαμε, φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, να απαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία άπό το άγιο Ποτήριο με την χρήση της άγίας Λαβίδος.

Ως εκ τούτου, με βαθύ πόνο σας ενημερώνω ότι, μέχρι την παύση της ισχύος των ανωτέρω Νομοθετικών Διαταγμάτων, ενώ μπορούμε όλοι να εκκλησιαζόμαστε, δεν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνον οι λειτουργοί ιερείς. Εξυπακούεται ότι ισχύουν στο ακέραιο και μέχρι νεωτέρας αποφάσεως τα Μέτρα για την Αποφυγή Διαδόσεως του Κορονοιού της 30ης Απριλίου 2020, οι πρακτικές οδηγίες προς τους Πιστούς μας της 1ης Μαΐου 2020 και τα συμπληρωματικά μέτρα για την αποφυγή διαδόσεως του Κορονοϊού της 13ης Μαΐου 2020».