Γερμανία: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Λευκορωσίας

Γερμανία: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Λευκορωσίας

Μετά τη σύλληψη ξένων δημοσιογράφων, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Λευκορωσίας για εξηγήσεις.

Ο πρέσβης Ντένις Σιντορένκο «κλήθηκε για επείγουσα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε εκπρόσωπός του γερμανικού ΥΠΕΞ. Μια ομάδα εικονολήπτες του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ARD) κρατήθηκε προσωρινά από τις αρχές της Λευκορωσίας το Σαββατοκύριακο.

Πριν την μεγάλη διαδήλωση της Κυριακής οι Λευκορωσικές αρχές έλαβαν μέτρα εναντίον εκπροσώπων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης , συμπεριλαμβανομένης της τριμελούς ομάδας κάμεραμεν του ARD. Δύο Ρώσοι εικονολήπτες του ARD απελάθηκαν από τη χώρα και τους επιβλήθηκε διετής απαγόρευση εισόδου. Ένας Λευκορωσος συνεργάτης του ARD απειλείται με ποινικές κυρώσεις.  

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει χαρακτηρίσει την παρακώλυση της ελευθερίας του Τύπου στη Λευκορωσία ως «απαράδεκτη». Γερμανία και ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν επίσης επίσημα κατά των ενεργειών των αρχών της Λευκορωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση «βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των πολιτών της Λευκορωσίας, οι οποίοι επιθυμούν ειρήνη, δημοκρατική συμμετοχή και πολιτικές αλλαγές. Οι μαζικές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο είναι εντυπωσιακές και το θάρρος των διαδηλωτών επίσης εντυπωσιακό. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσει ο κ. Λουκασένκο την πραγματικότητα στη χώρα.  Για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, είναι απαραίτητος ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ της κρατικής ηγεσίας, των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ολόκληρης της λευκορωσικής κοινωνίας», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ