Γερμανία: Εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες δεν συμβάλλουν στη μετάδοση του κορονοϊού

Γερμανία: Εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες δεν συμβάλλουν στη μετάδοση του κορονοϊού

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και όσοι έχουν αναρρώσει από τη νόσο δεν συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία μετάδοσης» του κορονοϊού, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν προσεχώς περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων προκειμένου να αναπτυχθεί κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε η κυρία Ντέμερ, αναφερόμενη στην αύξηση κατά 75% των κρουσμάτων από την περασμένη εβδομάδα, αλλά απέφυγε να απαντήσει, εάν ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των περιορισμών για μη εμβολιασμένους, εξέφραζε και την άποψη της 'Αγγελα Μέρκελ.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική κριτική της αντιπολίτετσης, επανάλαβε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός - «ούτε από την πίσω πόρτα» -, αλλά τόνισε ταυτόχρονα ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση όπως αυτή της περασμένης άνοιξης. Τα τεστ, διευκρίνισε, θα εξακολουθήσουν να διατίθενται δωρεάν, όσο η ευκαιρία εμβολιασμού δεν έχει ακόμη προσφερθεί σε όλους στη Γερμανία.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να εξεταστεί η εξέλιξη της πανδημίας και να προχωρήσει ο σχεδιασμός των μέτρων που θα ληφθούν το φθινόπωρο. Αρχικά, η διάσκεψη είχε προγραμματιστεί για το τέλος Αυγούστου, ωστόσο πολλοί Πρωθυπουργοί εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν έγκαιρο σχεδιασμό για την εποχή κατά την οποία οι Γερμανοί θα επιστρέφουν από τις διακοπές τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 61% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 49,4%.