Μάχη ψήφο με ψήφο για την πρωτιά - Έφτασε η ώρα για τη «μετά - Μέρκελ» εποχή

Μάχη ψήφο με ψήφο για την πρωτιά - Έφτασε η ώρα για τη «μετά - Μέρκελ» εποχή

Στις κάλπες βρίσκονται οι Γερμανοί πολίτες, σε μια εκλογική διαδικασία η οποία θα αναδείξει τον νέο καγκελάριο που θα αναλάβει το τιμόνι της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Η 67χρονη Άνγκελα Μέρκελ, την οποία πολλοί θεωρούν σύμβολο σταθερότητας στην Ευρώπη από τότε που βρέθηκε στην εξουσία το 2005, θα παραιτηθεί μόλις γίνει σαφές ποιος θα είναι ο διάδοχός της, σηματοδοτώντας το πέρασμα της Γερμανίας στη «μετά - Μέρκελ» εποχή. 

Σε κάθε περίπτωση η όποια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από παρακινδυνευμένη, αφού και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που κοινοποιήθηκαν το Σάββατο έδειξαν μάχη στήθος με στήθος, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να έχουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU).

Αν τελικά οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, σε συνδυασμό με το περίπλοκο εκλογικό σύστημα της Γερμανίας, δεν αποκλείεται να απαιτηθούν αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων μέχρι να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός και να γίνει γνωστός ο τελικός καγκελάριος. 

Τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο δείχνουν μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών. Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο - ανάμεσά τους και η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Η ψήφος πάντως του υποψηφίου καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι συνιστά «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Ο Α. Λάσετ, κατά την άσκηση νωρίτερα σήμερα του εκλογικού του δικαιώματος στο Άαχεν, δίπλωσε το ψηφοδέλτιο κατά τρόπο ώστε να φαίνεται τι είχε ψηφίσει, κάτι που απαγορεύεται.

«Ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα ακυρωθεί.

Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς φέρονται να έχουν μικρό προβάδισμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 25% των προθέσεων ψήφου. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν το 22% με 23%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, η διαφορά είναι πολύ μικρή για να μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Αναλένα Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%.

Πρόκειται για ιστορικό ποσοστό για τους Πράσινους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει το όριο του 10% παρά μόνο το 2009. Όμως ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς τον Απρίλιο εμφανιζόταν πρώτο στις προθέσεις ψήφου.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ –επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)– κατάφερε να κερδίσει τις τέσσερις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, καθορίζοντας την πολιτική της Γερμανίας.

Είναι η δεύτερη μακροβιότερη καγκελάριος της χώρας μετά τον Χέλμουτ Κολ.

Προς αναζήτηση κυβερνητικού συνασπισμού


Η ανακοίνωση των πρώτων exit poll στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η ίδια η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν θα υπολογιστούν στην αρχική εκτίμηση. Κατά συνέπεια, το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μη γίνει γνωστό το βράδυ.

Εξάλλου θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το, δε, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.