Γερμανία: Αυξήθηκαν κατά 35% οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου

Γερμανία: Αυξήθηκαν κατά 35% οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) ανακοίνωσε ότι έλαβε 100.278 αρχικές αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου από την αρχή της χρονιάς ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για αριθμό που είναι αυξημένος κατά 35,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ωστόσο οι αριθμοί των αφίξεων την περασμένη χρονιά μειώθηκαν δραστικά εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που προκάλεσε το κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή του μεγαλύτερου μέρους της αεροπορικής κίνησης.

Μεταξύ του 2016 και του 2020, οι αριθμοί μειώνονταν σταθερά.

Το 19,5% των αιτήσεων που κατατέθηκαν για πρώτη φορά αφορούσαν παιδιά που δεν έχουν κλείσει ακόμη χρόνο κι έχουν γεννηθεί στη γερμανική επικράτεια.

Οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο που ζήτησαν διεθνή προστασία στη Γερμανία για πρώτη φορά είναι πολίτες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Από τη Συρία ήταν 40.472 άνθρωποι που υπέβαλαν αιτήσεις (+57,1%) και από το Ιράκ άλλοι 8.531 (+22,2%).

Όμως ήταν ο αριθμός των προσφύγων από το Αφγανιστάν αυτός που κατέγραψε την πιο θεαματική άνοδο, με την BAMF να δέχεται 15.045 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία (+138%) ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.