Γερμανία: Αυξάνεται η πίεση στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex

Γερμανία: Αυξάνεται η πίεση στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν σε τραπεζική θυρίδα του πρώην συνεργάτη του και φερόμενου ως εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Cum-Ex, βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γιοχάνες Καρς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο καγκελάριος θα καταθέσει για δεύτερη φορά στην Επιτροπή Διερεύνησης του σκανδάλου της Warburg Bank από το κοινοβούλιο του Αμβούργου. Οτιδήποτε χρειάζεται να ειπωθεί, θα απαντηθεί εκεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ και, ερωτώμενος εάν ο κ. Σολτς γνώριζε εκ των προτέρων για τις 214.800 ευρώ και τις 2.400 δολάρια σε μετρητά που βρέθηκαν στη θυρίδα του κ. Καρς, απάντησε κατηγορηματικά: Όχι, αυτό μπορώ να το αποκλείσω».

Σύμφωνα με την BILD, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Cum-Ex βρέθηκαν μετρητά στη θυρίδα του κ. Καρς, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν η κατοχή του συγκεκριμένου ποσού είναι παράνομη. Η πίεση όμως από την αντιπολίτευση κλιμακώνεται και εστιάζεται ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Όλαφ Σολτς , ο οποίος την επίμαχη περίοδο ήταν Δήμαρχος/Κυβερνήτης του Αμβούργου. «Δεν είναι καθόλου σαφές από πού προήλθαν τα χρήματα και σε ποιο βαθμό ωφελήθηκε από αυτά τα γεγονότα το σοσιαλδημοκρατικό δίκτυο του Αμβούργου», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Αμβούργο, Κρίστοφ Πλος και ζήτησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση το SPD σε κεντρικό επίπεδο. «Είτε ο κ. Καρς θα αποδείξει την προέλευση των χρημάτων είτε θα επικαλεστεί το δικαίωμά του να μη μιλήσει λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας σε βάρος του. Στην τελευταία περίπτωση, είναι λογικό ότι τα χρήματα συνδέονται με την υπόθεση Cum-Ex και τότε ο καγκελάριος έχει επίσης πρόβλημα», δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Αριστεράς Φάμπιο Ντε Μάζι.

Η υπόθεση Cum-Ex αφορά σκάνδαλο φοροδιαφυγής ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη συμμετοχή τραπεζών, με την επιστροφή φόρων από κέρδη κεφαλαίου, κυρίως μερίσματα. Οι επίμαχες συναλλαγές - γνωστές ως Cum-Ex - εκτιμάται ότι μόνο στη Γερμανία έχουν κοστίσει στο κράτος περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Επρόκειτο για συνεχείς μεταβιβάσεις μετοχών με δικαίωμα μερίσματος (cum) ή χωρίς (ex), με στόχο η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου να παραμείνει άγνωστη.

Η Επιτροπή Διερεύνησης που έχει συσταθεί από το κρατιδιακό κοινοβούλιο στο Αμβούργο έχει ως αντικείμενο το ενδεχόμενο κορυφαίοι πολιτικοί του SPD να επηρέασαν τις φορολογικές αποφάσεις της Warburg Bank του Αμβούργου, η οποία επίσης εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνώνται και οι συναντήσεις του κ. Σολτς με τους μετόχους της τράπεζας Κρίστιαν Ολεάριους και Μαξ Βάρμπουργκ. Ο καγκελάριος έχει δηλώσει ότι δεν θυμάται τις συναντήσεις, αλλά αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πολιτική επιρροή.

Η BILD πάντως σε νέο δημοσίευμά της αποκάλυψε απόψε ότι η εισαγγελία του Αμβούργου ερευνά και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Όλαφ Σολτς, καθώς τα μηνύματα που έλαβε από την 1.1.2015 θεωρούνται μέρος της έρευνας. Επιπλέον, σύμφωνα με την Hamburger Abendblatt, η έρευνα αφορά την ενδεχόμενη πολιτική επιτροπή για την ακύρωση φορολογικής απαίτησης ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ από την Warburg Bank. Ο κ. Σολτς θα καταθέσει στην Επιτροπή στις 19 Αυγούστου.