Γερμανία: Ανανέωση της εντολής παραμονής των γερμανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Γερμανία: Ανανέωση της εντολής παραμονής των γερμανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Την ανανέωση της εντολής παραμονής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ, αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η εντολή ανανεώνεται έως το 2022 και αφορά 1300 στελέχη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, τα οποία εμπλέκονται στην εκπαίδευση και υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, η παραμονή των γερμανικών στρατευμάτων κρίθηκε απαραίτητη, καθώς παρά την πρόοδο, οι εσωτερικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εύθραυστες και επισκιάζονται από «επίμονα υψηλό επίπεδο βίας». Το Βερολίνο εκτιμά, επομένως, ότι οι προϋποθέσεις για πλήρη και υπεύθυνη απόσυρση δεν πληρούνται σε αυτό το χρονικό σημείο, με αποτέλεσμα για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας να είναι απαραίτητη η συνεχής υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

«Η διεθνής στρατιωτική παρουσία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις διαπραγματεύσεις. Η συνεχιζόμενη παρουσία των ΗΠΑ παραμένει προϋπόθεση για αυτή την προσέγγιση», επισημαίνει η γερμανική κυβέρνηση.