Γερμανία: Αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι σύντομα θα επικυρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Γερμανία: Αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι σύντομα θα επικυρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης

H Γερμανία είναι αισιόδοξη ότι θα μπορέσει σύντομα να επικυρώσει την απόφαση  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την αποδέσμευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του μπλοκ για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας COVID-19.

«Η εμπειρία με παρόμοιες υποθέσεις με κάνει να είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η επικύρωση της απόφασης θα ολοκληρωθεί σύντομα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς την Παρασκευή πριν από μια τηλεφωνική διάσκεψη με τους ομολόγους του στην ΕΕ.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας είχε εκδώσει διαταγή τον Μάρτιο κατά της υπογραφής του νόμου της ΕΕ από τον Γερμανό πρόεδρο μετά από έφεση από το ακροδεξιό κόμμα Alternative for Germany (AfD) και μια ομάδα που ονομάζεται Citizens Will Alliance. 

Οι ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία συνήθως αμφισβητούν τα βήματα περαιτέρω ενοποίησης ΕΕ/Ευρωζώνης, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις απορρίπτει τελικά τις προσφυγές. 

Πέρυσι, το δικαστήριο προκάλεσε μία προσωρινή αναταραχή, όταν διατύπωσε αντιρρήσεις για το καθιερωμένο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Οι ενστάσεις του βασίστηκαν στην ελλιπή κατανόηση της νομισματικής πολιτικής και του πώς μετακυλίεται η δράση της ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία, καθώς και σε μια μη αποδεδειγμένη υπόνοια ότι η ΕΚΤ δεν είχε λάβει επαρκώς υπ’ όψιν τις συνέπειες και τις παράπλευρες επιπτώσεις των αποφάσεών της.