Εισαγγελέας Ευρωδικαστηρίου: Η Βρετανία μπορεί να τερματίσει μονομερώς το Brexit

Εισαγγελέας Ευρωδικαστηρίου: Η Βρετανία μπορεί να τερματίσει μονομερώς το Brexit

Tην άποψη ότι η μονομερής ανάκληση του Brexit πριν από την ημερομηνία αποχώρησης είναι δυνατή στο πλαίσιο του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. εξέφρασε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίoυ.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, «o γενικός εισαγγελέας Κάμπος Σάντσεθ-Μπορντόνα προτείνει πως το Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει ότι το Άρθρο 50 επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης για την πρόθεση αποχώρησης από την Ε.Ε.».

Αν και οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, το Δικαστήριο της ΕΕ αναμένεται να αποφανθεί επί του θέματος σε δεύτερο χρόνο, αλλά με ταχεία διαδικασία.

Συγκεκριμένα ο γενικός εισαγγελέας προτείνει στο Δικαστήριο να αποφανθεί ότι το άρθρο 50 της ΣΛΕΕ επιτρέπει τη «μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης της πρόθεσης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έως την οριστικοποίηση και επισημοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, υπό τον όρο ότι η ανάκληση αποφασίστηκε σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις του κράτους μέλους, κοινοποιήθηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν συνεπάγεται καταχρηστική πρακτική».

Μετά την ανακοίνωση της πρότασης του Γενικού Εισαγγελέα η στερλίνα σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου και αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 1,2809 καταγράφοντας άνοδο 0,66%.

Το Bloomberg εκτιμά ότι κάθε απόφαση που υποστηρίζει την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα θα μπορούσε να περιπλέξει την καμπάνια της Τερέζα Μέι για να «πουλήσει» την υφιστάμενη συμφωνία αποχώρησης τόσο στους βουλευτές όσο και στους ψηφοφόρους. Μια απόφαση που αναφέρει ότι το Άρθρο 50 μπορεί να ανακληθεί μονομερώς, ευνοεί όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην ΕΕ και θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς που επιθυμούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Η υπόθεση έφθασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από Σκοτσέζους πολιτικούς που αντιτίθενται στο Brexit. Ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, δίνοντας στους ψηφοφόρους την εναλλακτική της παραμονής στην ΕΕ.

«Αυτό θέτει και πάλι την απόφαση για το μέλλον στα χέρια των δικών μας εκλεγμένων αντιπροσώπων», δήλωσε ο Τζο Μομ, ένας από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τόσο η Μέι όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμφωνία, η Βρετανία θα κινδυνεύσει να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς να υπάρχει μια συμφωνία που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις. Η Μέι υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τον κίνδυνο να μην εκπληρωθεί το Brexit που ψήφισε ο βρετανικός λαός.

Ωστόσο, στην προσωρινή συμφωνία αντιτίθενται και οι υποστηρικτές μια καθαρής εξόδου από την ΕΕ και η Μέι προσπαθεί να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για αυτό, ακόμα και εντός του δικού της κόμματος.

«Και στις δύο πλευρές της Μάγχης γίνεται κάθε προσπάθεια για να σταματήσει το Brexit», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένθερμος υποστηρικτής του διαζυγίου με την ΕΕ.