«Γέφυρες» στον Μπάιντεν ρίχνουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας

«Γέφυρες» στον Μπάιντεν ρίχνουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας

Αν και πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι τη μέρα των αμερικανικών εκλογών, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας βλέποντας το προβάδισμα του υποψηφίου προέδρου Τζο Μπάιντεν να παγιώνεται, καλλιεργούν ήδη το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον πρώην αντιπρόεδρο.

Την αρχή έκανε ο Τζον Θουν, από τη Νότια Ντακότα ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στους συναδέλφους του Γερουσιαστές. «Θα υπάρξουν ευκαιρίες συνεργασίας...Έχει αποδειχθεί ότι όταν Γερουσία ελέγχεται από το ένα κόμμα και η προεδρία από το άλλο, έχουν φέρει εις πέρας ορισμένες από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία των ΗΠΑ», είπε βετεράνος Γερουσιαστής απαντώντας για τα περιθώρια συνεργασίας με τον Μπάιντεν.

Ένας γερουσιαστής που δεν αποκάλυψε το όνομα του προέβλεψε στην εφημερίδα The Hill ότι «θα είναι επωφελές για τον Μπάιντεν η Γερουσία να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς θα του έδινε ένα ανάχωμα απέναντι στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Πραγματικά, το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στον Τζο Μπάιντεν θα ήταν μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία».

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ από την Νότια Καρολίνα είπε ότι θα βοηθήσει τον Μπάιντεν να κάνει συμφωνίες: «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα είναι οι διαθέσεις στο Σώμα αλλά θα προσπαθούσα να τον βοηθήσω». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τσακ Γκρέισλι από την Αϊόβα, ο οποίος θα προεδρεύει της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας. Ο Γκρέισλι είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με μια διοίκηση Μπάιντεν σε θέματα «όπως η ενέργεια, η γεωργία και το εμπόριο».

Με φόντο τα παραπάνω, αξίζει να έχει κανείς υπόψη ότι ο Μπάιντεν έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια με τους Ρεπουμπλικάνους, από την εποχή που ήταν Γερουσιαστής του Ντέλαγουερ. Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ για παράδειγμα, άλλοτε στενός φίλος του εκλιπόντος Γερουσιαστή Τζον Μακέιν, έχει φιλικές σχέσεις με τον Μπάιντεν, για τον οποίο το 2015 έλεγε «δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν συμπαθεί τον Τζο».

Πέραν του γεγονός λοιπόν, ότι μεγάλη μερίδα υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του Νεότερου έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ του Μπάιντεν, φαίνεται πως καλλιεργείται σιγά σιγά η ιδέα στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου «της επόμενης μέρας». 

AP Photo/Patrick Semansky