Γάζα: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ

Γάζα: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνήφθη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου, προκειμένου να τερματιστεί η έξαρση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Η κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή «στις 04:30» [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], δήλωσε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της συμφωνίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Την πληροφορία ότι επιτεύχθηκε συμφωνία επιβεβαίωσε δεύτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Την είδηση μετέδωσε επίσης τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στη Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επιβεβαίωση από την ισραηλινή πλευρά, που γενικά αποφεύγει να σχολιάζει δημόσια οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις της με τη Χαμάς, οργάνωση που χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει «100%» το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Κυριακή [τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «100%» τα αντίποινα των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ στις εκτοξεύσεις εκατοντάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και απαίτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις από μέρους παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους ότι οι ενέργειες αυτές δεν θα φέρουν «τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία».

«Για ακόμη μια φορά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα μπαράζ θανατηφόρων επιθέσεων με ρουκέτες από τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ. Υποστηρίζουμε 100% το Ισραήλ στην υπεράσπιση των πολιτών του... Προς τους ανθρώπους στη Γάζα: αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ δεν θα σας φέρουν τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία. Τερματίστε τη βία και εργαστείτε για την ειρήνη -- μπορεί να επιτευχθεί!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας «καταδικάζει» την κλιμάκωση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε χθες το βράδυ στην «έντονη καταδίκη» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και υπογράμμισε ότι ο νέος κύκλος της βίας πρέπει να «σταματήσει», μετά τις εχθροπραξίες ανάμεσα σε ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις και τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, στις οποίες σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά και 23 Παλαιστίνιοι το Σαββατοκύριακο.

«Η Γαλλία υποστηρίζει τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Αιγύπτου», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος μέσω Twitter και επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα» να προστατεύει την ασφάλειά του, ενώ από την άλλη είναι «θεμιτές» οι «προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού» να αποκτήσει ανεξάρτητο κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ