Γάλλος ΥΠΟΙΚ προς Ευρωπαίους: Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στις ΗΠΑ για την ασφάλειά μας

Γάλλος ΥΠΟΙΚ προς Ευρωπαίους: Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στις ΗΠΑ για την ασφάλειά μας

Να ανοίξουν τα μάτια καλεί τους Ευρωπαίους ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στις ΗΠΑ για την ασφάλειά της. Επικαλείται τόσο τις πρόσφατες εξελίξεις με την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όσο και την κρίση με τα υποβρύχια.

Αναλυτικά, σε συνέντευξή του στο franceinfo.fr, ο Λε Μερ επιμένει στην πρόθεση της Γαλλίας να δημιουργήσει μια Ευρώπη «πιο ανεξάρτητη» και «πιο δυνατή» την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Τζο Μπάιντεν, στον απόηχο της κρίσης για τα υποβρύχια.  

«Με δεδομένη τη σκληρότητα της απόφασης, θεωρώ ότι το στίγμα της θα παραμείνει πάντα», τονίζει. Υπενθυμίζεται ότι ο γάλλος πρόεδρος και ο αμερικανός ομόλογός του ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη που κλονίστηκε μετά την ακύρωση από την Αυστραλία συμβολαίου για την παραλαβή γαλλικών υποβρυχίων, σε συνέχεια στρατηγικής συνεργασίας της Καμπέρα με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.  

Η κρίση των υποβρυχίων δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσει την προστασία της, δήλωσε ο Μπρουνό καλώντας τους Ευρωπαίους «να ανοίξουν τα μάτια».

Στρατηγική ανεξαρτησία

 

«Το πρώτο μάθημα που πρέπει να πάρουμε από το επεισόδιο αυτό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να οικοδομήσει τη στρατηγική της ανεξαρτησία. Το αφγανικό επεισόδιο, το επεισόδιο των υποβρυχίων, δείχνουν ότι δεν μπορούμε πλέον να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την εγγύηση της στρατηγικής μας προστασίας», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον παρά ένα και μοναδικό στρατηγικό μέλημα, την Κίνα, και την ανάσχεση της αύξησης της ισχύος της Κίνας». Τόσο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο σημερινός Τζο Μπάιντεν «θεωρούν ότι οι σύμμαχοί τους (...) πρέπει να είναι ευπειθείς. Εμείς, θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι», είπε ο Μπρουνό Λε Μερ.

«Πρέπει οι ευρωπαίοι εταίροι μας να ανοίξουν τα μάτια» πρόσθεσε, επικρίνοντας την υποστήριξη που εξέφρασε η Δανία προς τις ΗΠΑ, μετά την κρίση των υποβρυχίων.

«Να σκέφτεσαι όπως η ηγέτης της Δανίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μας προστατεύουν, να μας υπερασπίζονται, ό,τι και αν συμβεί, είναι λάθος. Δεν μπορούμε πια να υπολογίζουμε παρά μόνο στους εαυτούς τους», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός.


Γαλλία - ΗΠΑ: Προσωρινή ηρεμία μετά την καταιγίδα

Που οφείλεται η ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Γαλλίας