Γάλλος πρωθυπουργός: Έχουμε προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού

Γάλλος πρωθυπουργός: Έχουμε προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού

Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι ένα ενδεχόμενο νέο lockdown θα είναι στοχευμένο και δεν θα επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο, εάν υπάρξει ξέσπασμα του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε ένα αυστηρό πανεθνικό lockdown από τα μέσα Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου για να προσπαθήσει να περιορίσει τη διάδοση του COVID-19. Την επίβλεψη της άρσης των μέτρων είχε μάλιστα ο Ζαν Καστέξ, δήμαρχος του Πραντ και αξιωματούχος της κυβέρνησης Σαρκοζί. 

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα δεύτερο κύμα, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε ένα γενικό lockdown όπως τον Μάρτιο, καθώς αυτό έχει τρομερές οικονομικές και ανθρώπινες συνέπειες", δήλωσε ο Castex στην τηλεόραση της BFM.

O Καστεξ ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες με τα συνδικάτα και τους εργοδότες για τις ευρείες μεταρρυθμίσεις του Μακρόν - οι οποίες σταμάτησαν κατά τη διάρκεια του κλειδώματος - θα συνεχιστούν πριν από τις 20 Ιουλίου.

"Μερικές φορές, όταν χάνεις δύο ή τρεις μήνες, αυτός είναι πραγματικά κερδισμένος χρόνος ... πρέπει να ξανανοίξουμε τον διάλογο", είπε.

Ο Καστέξ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα δεσμεύσει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα αντισταθεί σε συνδικαλιστικές εκκλήσεις για να αυξηθεί το ποσό σε 9 δισεκατομμύρια, λέγοντας ότι τα κρατικά οικονομικά βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κρίσης του κορονοϊού.