Γαλλογερμανικό σχέδιο «πράσινης ανάκαμψης» της ΕΕ μετά την πανδημία

Γαλλογερμανικό σχέδιο «πράσινης ανάκαμψης» της ΕΕ μετά την πανδημία

Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν μια «πράσινη» ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πανδημία του νέου κορονοϊού, στην οποία θα περιλαμβάνονται οδικοί χάρτες ανάκαμψης για όλους τους οικονομικούς τομείς και μια ελάχιστη τιμή για τις άδειες άνθρακα, σύμφωνα με το σχέδιο που προκάλεσε τον έπαινο πολλών ευρωβουλευτών.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ένωσης των 27 κρατών τονίζουν πως το σχέδιο --που αποκαλύφθηκε χθες και περιλαμβάνει ένα προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ-- θα πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση της ηπείρου σε μια οικονομία που θα βασίζεται στις χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Οι πολιτικές για το κλίμα της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ», υποστηρίζουν η Γερμανία και η Γαλλία, απηχώντας τις υποσχέσεις της ηγεσίας της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τους στόχους για το κλίμα ως κινητήριους μοχλούς για την ανάκαμψη.

Σε κάθε τομέα πρέπει να δοθεί ένας «πράσινος οδικός χάρτης για την ανάκαμψη», που θα μπορούσε να περιλαμβάνει στόχους για το κλίμα, ενώ οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς όφελος της στήριξης των κλιματικών στόχων, τονίζουν τα δύο κράτη.

«Αυτό αποτελεί επιτέλους ένα βήμα προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το κλίμα», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής με το κόμμα των Πρασίνων Μίχαελ Μπος.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Πράσινη Συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επενδυτικής στρατηγικής», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Γάλλος συνάδελφός του Πασκάλ Κανφέν, αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα.

Το Παρίσι και το Βερολίνο κάλεσαν την Ένωση να προωθήσει με εντατικό ρυθμό τα σχέδια για την επιβολή ενός κόστους άνθρακα στις εισαγωγές, να θέσει έναν αυστηρότερο στόχο για τις εκπομπές του για το 2030 και να επιτύχει την «ουδετερότητα άνθρακα» έως το 2050.

Ωστόσο, για ορισμένους προασπιστές του κλίματος οι στόχοι αυτοί είναι ανεπαρκείς, καθώς όπως υποστηρίζουν οι επιλογές, που εξετάζονται για έναν νέο στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών έως το 2030, δεν θα πετύχουν να περιορίσουν την καταστροφική αλλαγή του κλίματος.

Η πρόταση προτείνει «ανεπαρκείς κλιματικούς στόχους», δήλωσε σχετικά ο σύμβουλος της Greenpeace για την κλιματική πολιτική Σεμπάστιαν Μανγκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν νομικά δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για να επιτευχθεί η «ουδετερότητα του κλίματος» έως το 2050 -- πράγμα που συνεπάγεται την αντιστάθμιση όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με μέτρα όπως η δέσμευση άνθρακα ή η φύτευση δέντρων. Η Πολωνία είναι το μόνο κράτος που δεν έχει δεσμευθεί στον στόχο αυτό.

Η Γερμανία και η Γαλλία επανέλαβαν επίσης το αίτημά τους για μια ελάχιστη τιμή για τις άδειες στην αγορά άνθρακα της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ