Γαλλία: Ξανά στους δρόμους τα «Κίτρινα γιλέκα»

Γαλλία: Ξανά στους δρόμους τα «Κίτρινα γιλέκα»

Περίπου 11.600 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωναν σήμερα στη Γαλλία στις 14:00 τοπική ώρα, εκ των οποίων 4.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία αμφισβητούνται από τα «κίτρινα γιλέκα», η 15η πράξη της κινητοποίησης έχει σημειώσει μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα, όταν 10.200 διαδηλωτές καταγράφηκαν από το υπουργείο στη Γαλλία, οι 3.000 από τους οποίους στο Παρίσι.

Εξάλλου, περίπου 2.500 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης Κλερμόν-Φεράν, σύμφωνα με τη νομαρχία, ορισμένοι από τους οποίους συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της τάξης. «5.000 έως 6.000» άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σύμφωνα με τους διοργανωτές που έκαναν λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για κάπου 150 «μπαχαλάκηδες», οι οποίοι δεν προέρχονταν από την πόλη.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο κέντρο του Παρισιού πριν από τις 11:00 π.μ. (12:00 ώρα Ελλάδας). Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 12:30 (τοπική ώρα) με τους ακτιβιστές να τραγουδούν τη Μασσαλιώτιδα, τον γαλλικό εθνικό ύμνο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθούν πέντε διαδηλώσεις στο Παρίσι, οι τρεις υπό τη μορφή συγκεντρώσεων.

Οι δύο πορείες, που έχουν ονομαστεί στο Facebook «Κίτρινο τσουνάμι» και «Όλοι στη λεωφόρο των Ηλυσίων, δεν φοβόμαστε τίποτα», θα αναχωρούσαν το μεσημέρι, η μία από αυτές από την Αψίδα του Θριάμβου. «Μια πορεία στις καλές συνοικίες», αναμενόταν να κατέβει τη λεωφόρο Ηλυσίων και να κάνει μια στάση μπροστά στην έδρα της Medef, της μεγαλύτερης γαλλικής εργοδοτικής οργάνωσης.

Η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου και τη λεωφόρο των Ηλυσίων. Η κυκλοφορία στη λεωφόρο των Ηλυσίων έχει διακοπεί.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, κυρίως στο Κλερμόν-Φεράν όπου αναμένονται 3.000 άτομα. Σε όλη την πόλη έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα από τον φόβο μιας επανάληψης των σκηνών βανδαλισμού που είχαν σημειωθεί σε προηγούμενες συγκεντρώσεις.

Στις 17 Νοεμβρίου, κατά την έναρξη του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, 282.000 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Όμως το περασμένο Σάββατο, οι διαδηλωτές ήταν μόλις 41.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία αμφισβητούνται από τους διαδηλωτές.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι είχαν ανακοινώσει μέχρι χθες βράδυ την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι και περισσότεροι από 18.000 δήλωσαν «ενδιαφερόμενοι». Το περασμένο Σάββατο, 5.000 «κίτρινα γιλέκα» είχαν διαδηλώσει στην πρωτεύουσα σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ