Ο Γάλλος πρωθυπουργός συναντά τα «κίτρινα γιλέκα» και την αντιπολίτευση

Ο Γάλλος πρωθυπουργός συναντά τα «κίτρινα γιλέκα» και την αντιπολίτευση

Με εκπροσώπους των κόμματων της χώρας, μεταξύ άλλων των Σοσιαλιστών, των Ρεπουμπλικάνων, την Μαρίν Λεπέν καθώς και με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων», με φόντο την αντιμετώπιση της κρίσης μετά τις μεγάλες συγκρούσεις στο κέντρο του Παρισιού θα συναντηθεί σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, έπειτα από εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα συναντηθεί με το κόμμα του Ζαν Λύκ Μελανσον, «Ανυπότακτη Γαλλία». 

Κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του προεδρικό μέγαρο υπό τον Μακρόν ο οποίος επέστρεψε από την Αργεντινή όπου βρισκόταν για την σύνοδο των G20, δεν συζητήθηκε ούτε η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα ούτε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως ζήτησαν μετ'' επιτάσεως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν αποδεχτεί ποτέ τη βία» και ζήτησε από τον Ε. Φιλίπ να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους «νόμιμους» διαδηλωτές, ώστε να εξευρεθεί τρόπος να ηρεμήσουν τα πράγματα και να μην επιτραπεί ξανά σε «επαγγελματίες ταραχοποιούς» να διεισδύουν στις διαδηλώσεις.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν 412 άτομα και τραυματίστηκαν 133, ενώ σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού Ρεμί Χείτζ έγιναν 378 συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι 33 άτομα κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα πάντως με μια νέα δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, το 72% των Γάλλων εξακολουθεί να στηρίζει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του Μακρόν, το 90% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Μείωση των φόρων προαναγγέλλει ο Λεμέρ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμερ δήλωσε ότι οι φορολογικές περικοπές θα πρέπει να επιταχυνθούν και, ως εκ τούτου, οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν αντιστοίχως, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευημερία για όλους τους πολίτες.

Απέναντι σε αυτήν την κρίση «θα πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωση των φόρων. Όμως γι'' αυτό θα πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Και είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε σε αυτόν τον δρόμο. Λιγότερες δημόσιες δαπάνες, λιγότεροι φόροι το ταχύτερο δυνατό θα είναι το καλύτερο, επειδή βλέπουμε από αυτήν την κοινωνική, δημοκρατική κρίση την ανυπομονησία εκατομμυρίων Γάλλων». τόνισε ο υπουργός. 

Διαβάστε ακόμα:

- Με... κίτρινο γιλέκο οι «αγανακτισμένοι» της Γαλλίας