Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων - Τεράστια καταστροφή, παγκόσμιο σοκ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων - Τεράστια καταστροφή, παγκόσμιο σοκ

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.

Η φωτιά προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού παρισινού μνημείου, ωστόσο οι πυροσβέστες μπόρεσαν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.

«Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού σώθηκε από ολική καταστροφή. Πρόσθεσε ότι ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Οι φλόγες που ξέσπασαν στις 19.50 (ώρα Ελλάδος) έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Δείτε βίντεο από την κατάρρευση του κωδωνοστασίου:

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει υψωθεί πάνω από το Παρίσι και στάχτες πέφτουν σε μεγάλη έκταση, ενώ το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων έχει εκκενωθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης 400 μελών της Πυροσβεστικής Δύναμης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.  

"Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ματαίωσε το διάγγελμα που επρόκειτο να εκφωνήσει το βράδυ της Δευτέρας και μετέβη, μαζί με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, στον τόπο της καταστροφής.

"Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτίριο", σχολίασε αυτόπτης μάρτυρας, που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ, που βρισκόταν στο σημείο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. "Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς", πρόσθεσε.

Μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας, ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει μια "ιδιαίτερη αποστολή" για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στον ναό. 

"Μια τρομερή πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων", έγραψε στο Twitter η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, ενώ κάνοντας δηλώσεις σε δημοσιογράφους ανέφερε πως "υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα... Είναι πραγματική τραγωδία".

Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία τη θεωρεί "ατύχημα". Αν και επισήμως δεν υπάρχει ανακοίνωση για την αιτία της πυρκαγιάς, ωστόσο γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως αυτή ξεκίνησε σε σημείο όπου πραγματοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος της εκκλησίας.

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα

Σοκ έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων. Ηγέτες από όλο τον κόσμο και κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες εκφράζουν την βαθιά λύπη τους για το συμβάν αλλά και την πρόθεσή τους να συμπαρασταθούν στη γαλλική πολιτεία για την αποκατάσταση του ναού.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος από τις εικόνες της πυρκαγιάς που καταστρέφει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, ένα μοναδικό κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και δεσπόζει στο Παρίσι από τον 14ο αιώνα».

Το Βατικανό εξέφρασε «σοκ» και «θλίψη» για την πυρκαγιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο». «Εκφράζουμε την εγγύτητά μας στους Γάλλους Καθολικούς και τον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι σκέψεις της είναι με τη Γαλλία, καθώς οι φλόγες καταστρέφουν τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων. «Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Γαλλίας σήμερα και με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που δίνουν μάχη με την τρομαχτική πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων» υπογραμμίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός στο μήνυμά της.

Το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Παρισιού "στη θλίψη", διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας Σαντίκ Καν. "Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame" έγραψε στο Twitter ο Καν.

Δείτε φωτογραφίες - βίντεο:

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: «Όλες μας οι σκέψεις και οι προσευχές είναι απόψε με τον γαλλικό λαό»

Ά Μέρκελ: Καίγεται ένα σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας