Γαλλία: Ο αποκεφαλισθείς καθηγητής θα τιμηθεί με τη «Λεγεώνα της Τιμής»

Γαλλία: Ο αποκεφαλισθείς καθηγητής θα τιμηθεί με τη «Λεγεώνα της Τιμής»

Ο 47χρονος Σαμιέλ Πατί, ο Γάλλος καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας, ο οποίος αποκεφαλίστηκε την περασμένη Παρασκευή από έναν ύποπτο ισλαμιστή, θα τιμηθεί μετά θάνατον με την ύψιστη διάκριση της χώρας του, το μετάλλιο της "Λεγεώνας της Τιμής", δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, αναφέρει το Reuters

Ο Πατί δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο όπου δίδασκε, υπό το φως της ημέρας, σε ένα μεσοαστικό προάστιο του Παρισιού από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, τον οποίο στη συνέχεια πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί. Ο δράστης θέλησε να εκδικηθεί τον καθηγητή επειδή είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη, σημειώνει το πρακτορείο.

Η δολοφονία προκάλεσε σοκ στη Γαλλία και ανακάλεσε μνήμες της επίθεσης, πριν από πέντε χρόνια, στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Δημόσια πρόσωπα χαρακτήρισαν την δολοφονία επίθεση στην Δημοκρατία και στις γαλλικές αξίες.

Μια εθνική τελετή στην μνήμη του Πατί θα πραγματοποιηθεί αύριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη γαλλική πρωτεύουσα.

AP Photo/Michel Euler