Γαλλία: Νέος νόμος στα σχολεία προβλέπει «γονέα 1» και «γονέα 2»

Γαλλία: Νέος νόμος στα σχολεία προβλέπει «γονέα 1» και «γονέα 2»

Τις λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» με τις λέξεις «γονέας 1» και «γονέας 2» αναμένεται να αντικαταστήσουν τα σχολεία της Γαλλίας στα έγγραφά τους, στο πλαίσιο ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε στη γαλλική βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρωτοβουλία του γαλλικού κράτους πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας για τη δημιουργία ενός «σχολείου εμπιστοσύνης», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την υποχρεωτική παρουσία των τρίχρονων μαθητών.

«Η τροπολογία αποσκοπεί στο να αποτυπωθεί η οικογενειακή διαφορετικότητα στα έγγραφα που υποβάλλονται στο σχολείο», δήλωσε η Βαλερί Πετί, βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος.

Σύμφωνα με τον Telegraph, η Β. Πετί ανέφερε πως οι λέξεις μητέρα και πατέρας που αναφέρονται σε όλα τα σχολικά έγγραφα, είτε πρόκειται για φαγητό ή για δηλώσεις συμμετοχής σε σχολικές εκδρομές, δεν λάμβαναν υπόψη τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ούτε την ύπαρξη ομόφυλων γονέων.

Όπως σημείωσε, «υπάρχουν οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με κουτάκια που έχουν μείνει προσκολλημένα σε ξεπερασμένα κοινωνικά και οικογενειακά μοντέλα» και πρόσθεσε πως «για μας, αυτό το άρθρο αποτελεί μέτρο κοινωνικής ισότητας».

Την ίδια στιγμή, το άρθρο αυτό επέφερε αντιδράσεις από το μπλοκ των συντηρητικών μέχρι την ακροδεξιά.
Συντηρητικοί βουλευτές, όπως ο Φαμπιάν ντι Φιλίπο, καταγγέλλουν «την τρομακτική ιδεολογία, η οποία στο όνομα μιας άμετρης ισότητας προωθεί την αφαίρεση σημείων αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την οικογένεια».
Από την πλευρά της η Μαρίν Λε Πεν δήλωσε πως «οι μάσκες έπεσαν» και πως «αυτή είναι η άποψη του Εμάνουελ Μακρον για την κοινωνία».

Στο σοσιαλιστικό μπλοκ, ο βουλευτής Χοακίμ Πεγιό χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «ζήτημα σεβασμού και αξιοπρέπειας» και πρόσθεσε «δεν μπορείτε να φανταστείτε τις συνέπειες όταν τα παιδιά δεν αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι».

Τέλος, η FCPE, η μεγαλύτερη ομοσπονδία γονέων της Γαλλίας, χαρακτήρισε το άρθρο «πολύ καλό βήμα», καθώς υποστηρίζει τον πρόσφατο νόμο για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού επειδή συχνά τέτοιες περιπτώσεις αφορούν παιδιά που δεν ταιριάζουν τα παραδοσιακά κριτήρια».