7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Γαλλία: Νέα αυστηρή προειδοποίηση στη Βρετανία με φόντο την αλιεία

Γαλλία: Νέα αυστηρή προειδοποίηση στη Βρετανία με φόντο την αλιεία
Shutterstock

Με «μπλοκάρισμα» των ρυθμίσεων που θα επιτρέπουν στις βρετανικές εταιρείες του οικονομικού κλάδου να συνεχίσουν χωρίς περιορισμούς τη λειτουργία τους υπό τα ευρωπαϊκά οικονομικά δεδομένα, «απειλεί» η Γαλλία, η οποία απαιτεί από τη Βρετανία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, σχετικά με την αλιεία. 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δώσει άδειες και να επιτρέπει την πρόσβαση στα χωρικά της ύδατα για την αλιεία, αυτή είναι η συμφωνία» δήλωσε σχετικά ο Γάλλος υφυπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλέμαν Μπον.

Όσο οι δεσμεύσεις στο πεδίο της αλιείας δεν τηρούνται, «δεν πρόκειται κι εμείς να δώσουμε τίποτε. Είναι μια διαδικασία δούναι και λαβείν», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Γάλλοι αλιείς διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας το Λονδίνο ότι καθυστερεί τη χορήγηση αδειών για άσκηση δραστηριότητας στα ύδατα της βρετανικής ΑΟΖ και μπλόκαραν φορτηγά που μετέφεραν αλιευτικά προϊόντα από τη Βρετανία στην Ε.Ε. Η Βρετανία αρνείται ότι έχει θέσει εμπόδια και έκανε λόγο για "αδικαιολόγητες ενέργειες".

Σύμφωνα με το  Bloomberg, ο Γάλλος πολιτικός προειδοποίησε πως θα ακολουθήσουν αντίποινα, αν το Η.Β. δεν προχωρήσει στην παροχή πρόσβασης στην ευρωπαϊκή βιομηχανία της αλιείας, προσδιορίζοντας πως τα αντίποινα θα περιλαμβάνουν και άλλους τομείς, όπως τον οικονομικό / τραπεζικό.