Γαλλία: Να μην προχωρήσει το Μπρουνέι στην επαναφορά της θανατικής ποινής για την ομοφυλοφιλία

Γαλλία: Να μην προχωρήσει το Μπρουνέι στην επαναφορά της θανατικής ποινής για την ομοφυλοφιλία

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα το σουλτανάτο του Μπρουνέι να μην προχωρήσει στην υιοθέτηση νομοθεσίας η οποία θα επιβάλει τη θανατική ποινή σε περιπτώσεις ομοφυλοφιλίας ή μοιχείας επικαλούμενη τον ισλαμικό νόμο.

«Το Μπρουνέι ανακοίνωσε πως στις 3 Απριλίου 2019 τίθεται σε ισχύ ένας νέος ποινικός κώδικας, ο οποίος προβλέπει σωματικές τιμωρίες και τη θανατική ποινή για κατηγορίες κυρίως για ομοφυλοφιλία, αποστασία (σ.σ.: αποκήρυξη του ισλάμ), βλασφημία και μοιχεία», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Γαλλία καλεί το Μπρουνέι να μην προχωρήσει σ'' αυτό το σχέδιο και να διατηρήσει το ντε φάκτο μορατόριο που επιβάλλει από το 1957 στην εκτέλεση των θανατικών ποινών», πρόσθεσε η Ανιές φον ντερ Μιλ σε ανακοίνωση.

Η νομοθεσία αυτή «αντιβαίνει στις διεθνείς δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει το Μπρουνέι όσον αφορά τα δικαιώματα του Ανθρώπου, είτε στον ΟΗΕ είτε στους κόλπους της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ανέφερε.

Η νέα νομοθεσία αυτού του πλούσιου μικρού πετρελαϊκού κράτους της νοτιοανατολικής Ασίας προβλέπει την ποινή του λιθοβολισμού για την ομοφυλοφιλία και τη μοιχεία, καθώς και τον ακρωτηριασμό ενός χεριού ή ενός ποδιού για κλοπή.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μισέλ Μπατσελέτ είχε καταγγείλει χθες, Δευτέρα, τις «βάρβαρες και απάνθρωπες ποινές» που προβλέπονται από τη νέα νομοθεσία και είχε ζητήσει επίσης την ακύρωση των διατάξεων αυτών.

Ο αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, όπως και ο βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον, άρχισαν από την πλευρά τους εκστρατεία ζητώντας το μποϊκοτάζ εννέα πολυτελών ξενοδοχείων που συνδέονται με τον σουλτάνο του Μπρουνέι.

Από το 1967, η μοναρχία του Μπρουνέι (430.000 κάτοικοι) κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από τον σουλτάνο Χασανάλ Μπολκιάχ. Το 2013 ανακοίνωσε τη σταδιακή εισαγωγή της σαρία, όμως η υλοποίηση αυτού του μέτρου καθυστέρησε εξαιτίας πρακτικών ζητημάτων και λόγω της αντίθεσης των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ