«Κίτρινα γιλέκα»: Εκατοντάδες συλλήψεις, 135 τραυματίες

«Κίτρινα γιλέκα»: Εκατοντάδες συλλήψεις, 135 τραυματίες

Φλεγόμενα οδοφράγματα, καμένα οχήματα, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, ρίψεις δακρυγόνων, χρήση πλαστικών σφαιρών και κροτίδων, περισσότερες από 1.380 προσαγωγές σε ολόκληρη τη χώρα και 135 τραυματίες συνέθεσαν το σκηνικό των συγκρούσεων ανάμεσα στις αστυνομικές αρχές και στους διαδηλωτές για τέταρτο συνεχόμενο Σάββατο στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων", ενώ σημείωσε πως οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο ωστόσο θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία και αύριο εφόσον χρειαστεί. 

Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, ανέφερε ο Κριστόφ Καστανέρ και πρόσθεσε πως συνολικά καταγράφτηκαν 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο Παρίσι, στην κεντρική πλατεία της Ρεπουμπλίκ, μεταφέρθηκαν από τις 19.00 και μετά, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, ενώ η ηρεμία επήλθε σταδιακά στα άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, η δε Λεωφόρος των Ηλύσιων άνοιξε στην κυκλοφορία.

Ομάδες νέων που αναμείχθηκαν με τα κίτρινα γιλέκα, κατέκλυσαν την πλατεία, έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν τα γύρω από την πλατεία μαγαζιά. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επανειλημμένα τα δακρυγόνα, και διέλυαν συνεχώς τα υποτυπώδη οδοφράγματα που προσπαθούσαν να στήσουν.

Από το απόγευμα, πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας συνέχισαν μέχρι αργά να αντιμετωπίζουν βίαια επεισόδια. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τις πόλεις Μπορντό, Μασσαλία, Τουλούζη, Λυόν, Σαιν Ετιέν, Ναντ.

Νωρίτερα, τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως περισσότεροι από 1.380 άνθρωποι είχαν προσαχθεί μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, με τους 975 να έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών αργά το βράδυ, ο οποίος σημείωσε «αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω».

Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, στις 17:15 είχαν καταγραφεί 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 975 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας.

Ζωντανή αναμετάδοση από το Παρίσι:

Η πρώτη ένταση καταγράφηκε στο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού στη Rue Vieille du Temple, όταν ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας και η τελευταία απάντησε με δακρυγόνα διαλύοντας το πλήθος και ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες. Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξαν υλικές ζημιές σε καταστήματα και τέσσερα καμένα οχήματα.

Σε άλλη περιοχή του Παρισιού, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές. Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Αντίστοιχες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών-αστυνομικών στο Μπορντό.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο, δεν υπήρχε σήμερα ίχνος κίτρινου γιλέκου πλησίον της Αψίδας που προφυλάσσεται από ισχυρή αστυνομική δύναμη και αστυνομικά αυτοκίνητα. Αλυσίδα αστυνομικών είχαν φτιάξει ισχυρό κλοιό γύρο από εκατοντάδες κίτρινα γιλέκα στο πάνω μέρος της Λεωφόρου Ηλύσιων, εμποδίζοντάς τους να μετακινηθούν. 

Από το πρωί, μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, παρέμεναν κλειστά, μεταξύ των οποίων η Όπερα, το μουσείο του Λούβρου και ο πύργος του Άιφελ. Κλειστοί ήταν και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου καθώς και 40 στάσεις του μετρό.

Οι γαλλικές αρχές ασφαλείας με 12 τεθωρακισμένα οχήματα επόπτευαν από το πρωί την κατάσταση, ενώ η κυβέρνηση έκανε έκκληση για ηρεμία.

 

Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να κάνουν χρήση βίας για την επιβολή της τάξης. «Θα διασφαλίσουμε ότι αυτή η μέρα του Σαββάτου θα διεξαχθεί υπό τις καλύτερες συνθήκες», δήλωσε νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ.

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως Louis Vuitton προστάτεψαν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Σε 90.000 ανέρχονταν τα όργανα της τάξης που είχαν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 8.000 μόνον στη γαλλική πρωτεύουσα μαζί με 12 θωρακισμένα οχήματα. Οι αρχές, φοβόντουσαν ότι θα δουν να αναπαράγονται στο Παρίσι οι σκηνές αστικής βίας και για αυτό το λόγο ενίσχυσαν τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούσαν συστηματικές έρευνες κοντά στα σημεία της διαδήλωσης.

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones είναι στη διάθεση της αστυνομίας. Από γης 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, πήραν θέση γύρω από τα Ηλύσια από τις επτά το πρωί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στις 7.00 το πρωί σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας είχαν προσαχθεί 121 άτομα για έλεγχο στοιχείων και 32 εξ'' αυτών τέθηκαν υπό κράτηση.

Τα πρώτα "κίτρινα γιλέκα" είχαν ραντεβού συνάντησης από τα ξημερώματα σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισιού όπως η Μαγιό (porte Maillot), όπου τους υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο.

Τα «κίτρινα γιλέκα» αφότου συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και κεντρικά σημεία άρχισαν κατευθύνονται προς την αψίδα του θριάμβου στο κέντρο του Παρισιού.