8ος χρόνος, ημέρα 2270η
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Γαλλία: Βασικός εχθρός αυτή τη στιγμή είναι το στέλεχος Δέλτα

Γαλλία: Βασικός εχθρός αυτή τη στιγμή είναι το στέλεχος Δέλτα

Ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης της covid-19, ο Ζαν- Φρανσουά Ντελφρεσί, δήλωσε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα σφοδρό κύμα της επιδημίας λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, όμως προειδοποίησε ότι σύντομα ίσως πάρει τη θέση του το στέλεχος Όμικρον.

«Ο πραγματικός εχθρός είναι το πέμπτο κύμα με το στέλεχος Δέλτα (…) Αναμένουμε να δούμε σταδιακή άνοδο του στελέχους Όμικρον, το οποίο θα πάρει τη θέση του Δέλτα», επεσήμανε ο Ντελφρεσί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, επαναλαμβάνοντας ότι οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν νέα lockdowns.

Εξάλλου χθες, Τετάρτη, ο Ντελφρεσί, μιλώντας σε επιτροπή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, τόνισε ότι το πέμπτο κύμα της επιδημίας, που οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα, δεν αποτελεί παρελθόν, καθώς «το πραγματικό κύμα είναι τώρα».

«Είναι το ίδιο στέλεχος Δέλτα με τον Ιούνιο, δεν έχει παραλλαχθεί. Αυτό που συμβαίνει τώρα οφείλεται στις μετεωρολογικές συνθήκες που μας κάνουν να ζούμε περισσότερο μέσα», εκτίμησε.

Χθες, Τετάρτη, το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σχεδόν 50.000 νέα κρούσματα covid-19 για το προηγούμενο 24ώρο. Πρόκειται για ποσοστό που δεν είχε καταγραφεί στη χώρα μετά το τρίτο κύμα της επιδημίας, την άνοιξη του 2021. Εξάλλου την Τρίτη ξεπεράστηκε το όριο των 10.000 ασθενών που νοσηλεύονται με covid-19.

«Αυτό το κύμα εξελίσσεται εξαιρετικά γρήγορα και επιταχύνθηκε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο Ντελφρεσί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον «θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να εγκατασταθεί» στη χώρα. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Ντελφρεσί, έχουν η επιτάχυνση των αναμνηστικών δόσεων και η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ