Γαλλία: Αυστηρότερες ποινές για τους δράστες εγκλημάτων κατά αστυνομικών

Γαλλία: Αυστηρότερες ποινές για τους δράστες εγκλημάτων κατά αστυνομικών

Η Γαλλία σχεδιάζει να επιβάλει εφεξής αυστηρότερες ποινές στους δράστες βίαιων επιθέσεων κατά της αστυνομίας, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ καθώς η κυβέρνηση απαντά έτσι στην λαϊκή οργή που έχουν προκαλέσει δύο πρόσφατοι φόνοι αστυνομικών.

Όποιος καταδικάζεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για σοβαρό έγκλημα εις βάρος εκπροσώπων των δυνάμεων επιβολής του νόμου θα εκτίει υποχρεωτικά 30ετή ποινή κάθειρξης προτού κριθεί ικανός για αποφυλάκιση υπό όρους, βάσει των προτάσεων που παρουσιάστηκαν μετά τη συνάντηση που είχε ο Καστέξ με σωματεία των αστυνομικών.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά τη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων για τον φόνο ενός αστυνομικού στη διάρκεια επιχείρησης κατά εμπόρων ναρκωτικών στην Αβινιόν την περασμένη εβδομάδα.

Ο φόνος αυτός και ο φόνος μιας διοικητικής υπαλλήλου της αστυνομίας τον Απρίλιο στο Ραμπουγιέ, κοντά στο Παρίσι, από έναν ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή έχουν εντείνει τους φόβους των πολιτών σχετικά με το έγκλημα και την τρομοκρατία, κάτι που ήδη επισκιάζει τις προγραμματισμένες για το 2022 προεδρικές εκλογές.

Ο δράστης του Ραμπουγιέ ήταν ένας Τυνήσιος, ο οποίος μετά την επίθεση πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς.

Στην πιο πρόσφατη επίθεση στην Αβινιόν, στη νότια Γαλλία, ένας άνδρας πυροβόλησε θανάσιμα τον 36χρονο ταξίαρχο Ερίκ Μασόν στο κέντρο της πόλης, διαφεύγοντας αμέσως στη συνέχεια μαζί με τον συνεργό του.

Μετά την κλήση τους την Τετάρτη σε πολύ γνωστό σημείο διακίνησης ναρκωτικών, στο ιστορικό κέντρο της Αβινιόν, οι αστυνομικοί της περιφερειακής μονάδας επέμβασης, μεταξύ των οποίων ο Ερίκ Μασόν, με πολιτικά, προχώρησαν σε έλεγχο μιας πελάτισσας «σε μια, όπως έμοιαζε, συναλλαγή για εμπόριο ναρκωτικών», σύμφωνα με τον εισαγγελέα Φιλίπ Γκεμάς.

Την ώρα που οι δύο αστυνομικοί συνελάμβαναν την γυναίκα, «δύο άνθρωποι προχωρούσαν (...) και ο ένας από αυτούς, ο οποίος έφερε μια τσάντα ώμου, τους ρώτησε τι έκαναν εκεί», διευκρίνισε ο Γκεμάς: «Ο Ερίκ Μασόν αρνήθηκε να αποκαλύψει ότι ήταν αστυνομικός και το πρόσωπο αυτό έβγαλε ένα όπλο και πυροβόλησε δύο φορές, χτυπώντας τον στο στήθος και την κοιλιά». Ο αστυνομικός πέθανε επιτόπου.