Έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία για τις συλλήψεις 150 μαθητών στην περιοχή Μαντ-λα-Ζολί

Έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία για τις συλλήψεις 150 μαθητών στην περιοχή Μαντ-λα-Ζολί

Πρωτοφανές σκηνικό εκτυλίχτηκε στη Γαλλία με αστυνομικούς να γονατίζουν μαθητές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» και να τους υποχρεώνουν να βάλουν τα χέρια πίσω από τα κεφάλια σαν να είναι εγκληματίες.

Στο βίντεο των συλλήψεων, δεκάδες μαθητές λυκείου, με τα χέρια πίσω στην πλάτη ή στο κεφάλι, γονατιστοί ή καθισμένοι στο έδαφος, τους οποίους οι αστυνομικοί είχαν συγκεντρώσει στον κήπο ενός οικήματος και στην μάντρα γειτονικού σπιτιού, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά στο λύκειο κατά τα οποία δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, όταν συνολικά συνελήφθησαν περίπου 150 μαθητές με τους νεότερους εξ αυτών να είναι 12 ετών. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για συμμετοχή σε ένοπλη οχλαγωγία η οποία είχε σκοπό να θέσει εκτός ελέγχου την κατάσταση.

Οι εικόνες έχουν προκαλέσει σοκ και οργή στη Γαλλία με τους διαδηλωτές να υπόσχονται ότι θα απαντήσουν δυναμώνοντας τον αγώνα τους ενόψει του νέου γύρου κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα το Σάββατο. 

Σοκαρισμένος δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ από τις εικόνες της χθεσινής σύλληψης 146 νεαρών μπροστά σε λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, στην Ιβελίν, επισημαίνοντας πάντως ότι υπήρξαν βίαια επεισόδια που οδήγησαν σε αυτή την επιχείρηση της αστυνομίας. 

«Η εικόνα αυτή είναι απολύτως σοκαριστική. Υπάρχουν σοκαριστικές εικόνες γιατί βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό κλίμα βίας. (…) Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και τις αποκομμένες εικόνες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη προηγουμένως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο France Inter.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας υπερασπίστηκε τις συλλήψεις που έγιναν χθες Πέμπτη 151 ανθρώπων κοντά σε λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, σημειώνοντας ότι η αστυνομία προχώρησε σε αυτές έπειτα από "πραγματικά βίαια επεισόδια" που έγιναν στην κοινότητα αυτή των Ιβελίν. Οι εικόνες που δείχνουν δεκάδες νέους, με τα χέρια στην πλάτη ή στο κεφάλι "είναι σκληρές (...) αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να τις εντάξουμε σε ένα πλαίσιο", σημείωσε ο Καστανέρ, υπογραμμίζοντας ότι ρίφθηκαν "δεκάδες γκαζάκια σε οδοφράγματα που φλέγονταν" ακριβώς πριν από τις συλλήψεις αυτές που προκάλεσαν πολεμική.