8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

G7: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα σύνορα που θέλει να επιβάλει η Ρωσία - Η Κίνα να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις

G7: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα σύνορα που θέλει να επιβάλει η Ρωσία - Η Κίνα να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις
Shutterstock

Οι υπουργοί των Εξωτερικών των G7 δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την οικονομική και πολιτική πίεση στη Ρωσία, διευρύνοντας τους τομείς των κυρώσεων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι κλάδοι που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Μόσχα.

«Επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να αυξήσουμε περαιτέρω την οικονομική και την πολιτική πίεση επί της Ρωσίας, να συνεχίσουμε να ενεργούμε ενωμένοι», τονίζουν οι ΥΠΕΞ μετά τη σύνοδό τους στη βόρεια Γερμανία και δηλώνουν πως θέλουν να «επιταχύνουν τις προσπάθειες» για να «μπει ένα τέλος στην εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια».

Μάλιστα, διαμήνυσαν ότι θα επιβάλλουν συντονισμένα περαιτέρω κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες, την κυβέρνηση, τους θεσμούς και όλους τους αξιωματούχους που ενισχύουν τον Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεσμεύτηκαν ακόμη να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα και να εργαστούν για να μειώσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που προέρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας την πρόθεση του Πούτιν να προσαρτήσει στη Ρωσία τις κατακτηθείσες περιοχές, σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της τριήμερης συνόδου τους στο Βάνγκελς, δήλωσαν ότι «δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα σύνορα που η Ρωσία προσπάθησε να αλλάξει με τη στρατιωτική επέμβασή της».

Αναφέρθηκαν μάλιστα σε στήριξη της Μολδαβίας, δεδομένου ότι η Ρωσία επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Υπερδνειστερίας.

Επιπλέον, κάλεσαν την Κίνα να μην βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανία, υπονομεύοντας τις επιβληθείσες κυρώσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, γνωστοποίησαν ότι θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοποίησης του άνθρακα.

Στο ίδιο πλαίσιο, στην κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ειδικά στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται μόλις ένα βήμα από την πείνα, αναφέρουν και ζητούν από την Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας. Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία δεν θα επιτρέπει την παροχή βοήθειας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω αυξημένου κόστους. «Ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας», επισημαίνεται.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά συναντήθηκαν χθες και σήμερα, υπό τη γερμανική προεδρία, στο θέρετρο Weissenhaus της Βαλτικής Θάλασσας, με κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία. Σε κάποιες από τις συνομιλίες συμμετείχαν ο υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες που μετέχουν στις G7 είναι ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πηγή: Reuters