Γ. Στόλτενμπεργκ: Ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν τις ελληνικές εκλογές

Γ. Στόλτενμπεργκ: Ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν τις ελληνικές εκλογές

Για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από τις ελληνικές εκλογές, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία επικύρωσης και να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές, στο πρώτο ήμισυ του επόμενου χρόνου». 

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος προέτρεψε τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν «ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα γιατί  μπορεί να αλλάξει κυβέρνηση η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απαντώντας στην ερώτηση ότι η Ελλάδα είναι σε προεκλογική χρονιά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πει ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία τόνισε: «Νομίζω ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία επικύρωσης και να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές, στο πρώτο ήμισυ του επόμενου χρόνου. Εξαρτάται από το πότε η πΓΔΜ μπορεί να εφαρμόσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Μου είπαν ότι μπορεί να το κάνουν στις αρχές του επόμενου χρόνου και λίγο μετά μπορούμε να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης».

Στη συνέντευξή του ο Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε μήνυμα προς Αθήνα και Σκόπια για την ανάγκη τήρησης όλων όσα προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας αφενός ότι δίχως έγκριση στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ και κατόπιν υλοποίηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει ένταξη στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια, επισημαίνοντας, αφετέρου τονίζει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για την Αθήνα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τη συμφωνία, καθώς η αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα εξαρτάται, φυσικά, από το ότι παραμένει αφοσιωμένη στις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει. «Οπότε η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι αν αλλάξει το Σύνταγμα στην πΓΔΜ, θα εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας η Ελλάδα. Και το 2008 ακόμα, η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό», απαντά η Γ. Στόλτενμπεργκ.

Στην ερώτηση τι θα συμβεί αν η συμφωνία περάσει στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και μετά η Ελλάδα απορρίψει τη συμφωνία καθώς ο Πάνος Καμμένος, είναι κατά της συμφωνίας, ο Γένς Στόλτενμπεργκ δήλωσε απολύτως βέβαιος ότι αν υπάρξει ψήφος υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, θα το εφαρμόσουν, αλλά και σίγουρος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δύο χώρες, διότι είναι ουσιώδες για την εθνική αξιοπιστία. «Οταν μια χώρα ψηφίζει μια συμφωνία και η άλλη πλευρά εφαρμόζει και τα δύο μέρη των δικών της υποχρεώσεων, τότε η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί. Οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε την εθνική αξιοπιστία οποιασδήποτε χώρας», σημείωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι σεν υπάρχει άλλος τρόπος για την πΓΔΜ να μπει στο ΝΑΤΟ από το να συμφωνήσει στο ονοματολογικό με την Ελλάδα, κάτι που έκανε ξεκάθαρο σε όλες τις δηλώσεις του στα Σκόπια, όπως είπε.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι δύο σύμμαχοι με μεγάλη αξία για το ΝΑΤΟ και η συμμαχία ανησυχεί όταν υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα σε δύο εταίρους του ΝΑΤΟ. Καλωσόρισε επίσης το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τσίπρα και στον πρόεδρο Ερντογάν ενώ ενθάρρυνε τον διάλογο, την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση, μεταξύ των δύο χωρών διότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι εντάσεις.

Σε ερώτηση όμως αν θα ενεργοποιoύνταν το άρθρο 5 ΝΑΤΟ για βοήθεια προς την Ελλάδα σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση από την Τουρκία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αρκέστηκε να δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ έχει ιδρυθεί, έχει αναπτυχθεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει εξωγενείς απειλές και προκλήσεις και ότι το βασικό έργο της συμμαχίας είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πραγματικής σύγκρουσης ανάμεσα σε συμμάχους.