ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Γ. Σπαν: «Ανεύθυνο» να μην επιτραπεί καμία χαλάρωση μετά από τόσους μήνες lockdown

Γ. Σπαν: «Ανεύθυνο» να μην επιτραπεί καμία χαλάρωση μετά από τόσους μήνες lockdown

«Στο όριο αυτού για το οποίο μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη» βρίσκονται οι αποφάσεις για χαλάρωση των περιορισμών που ελήφθησαν προχθές, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα ήταν ανεύθυνο» να μην επιτραπεί καμία χαλάρωση έπειτα από τόσους μήνες σε lockdown.

Αναλύοντας την στρατηγική των τεστ που θα εφαρμοστεί το προσεχές διάστημα υποστηρικτικά προς τους εμβολιασμούς και με στόχο την ασφαλέστερη σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα», ο κ. Σπαν διαβεβαίωσε ακόμη ότι τα τεστ είναι «υπεραρκετά» και θα υπερκαλύψουν τη ζήτηση, η οποία αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί.

Από την ερχόμενη Δευτέρα κάθε πολίτης θα μπορεί να υποβάλλεται δωρεάν σε ένα «γρήγορο» τεστ την εβδομάδα. Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα γίνεται περαιτέρω διερεύνηση με μοριακό τεστ PCR. Σε τουλάχιστον ένα «γρήγορο» τεστ την εβδομάδα θα υποβάλλονται στο εξής υποχρεωτικά και οι εκπαιδευτικοί, με ευθύνη των ίδιων των σχολείων, ενώ από αύριο θα πωλούνται στο λιανικό εμπόριο «γρήγορα» τεστ από διάφορες εταιρίες, τα οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μόνος. Η τιμή τους κυμαίνεται στα 4-5 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σπαν, ο οποίος έχει το τελευταίο διάστημα δεχθεί έντονη κριτική για τα προβλήματα με την προμήθεια των τεστ και των εμβολίων, υπάρχουν σήμερα 150 εκατομμύρια «γρήγορα» τεστ αντιγόνων, ενώ για όλο το έτος έχουν εξασφαλιστεί συνολικά 800 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά τα τεστ που θα διενεργούνται στο σπίτι, έχουν εξασφαλιστεί ήδη 200 εκατομμύρια και βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές για μεγαλύτερες ποσότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ