Γ. Ρος: Παραμένει στην ατζέντα η επιβολή νέων δασμών στα εισαγόμενα ΙΧ

Γ. Ρος: Παραμένει στην ατζέντα η επιβολή νέων δασμών στα εισαγόμενα ΙΧ

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος επισήμανε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, μολονότι άφησε να περάσει μια προθεσμία τον Νοέμβριο χωρίς την ανάληψη δράσης, σύμφωνα με το euronews.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες χωριστά. Εξασφαλίσαμε ορισμένα πολύ καλά οφέλη από αυτές», σημείωσε ο Ρος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά εάν «υπάρχει ανάγκη» να επιβληθούν επιπλέον δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν ανακοίνωσε νέους δασμούς μετά το πέρας της εξάμηνης προθεσμίας που επέβαλε στον εαυτό της η κυβέρνησή του για να ερευνήσει εάν τα εισαγόμενα οχήματα εγείρουν «απειλή» για την «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να επιβάλλει επιπλέον δασμούς ύψους ως και 25%.

Ερωτηθείς αν έχει οριστεί νέα προθεσμία για τη λήψη αποφάσεων για το ζήτημα, ο Ρος παρέπεμψε σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα, που δεν περιλάμβανε τέτοια.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC χθες Τρίτη ο Γουίλμπουρ Ρος σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στους χειρισμούς του όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με τη Γαλλία και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους τους, ιδίως ως προς την επιβολή δασμών.

«Έχει ευελιξία ως προς την επιβολή δασμών», τόνισε ο Ρος, μία ημέρα μετά την απόρριψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) των επιχειρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα των αθέμιτων ενισχύσεων στην αεροπορική βιομηχανία Airbus.

Μένει να φανεί εάν ο Τραμπ θα επιβάλλει επίσης δασμούς σε χώρες που θα αποφασίσουν να επιβάλλουν τον φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες - είναι γνωστός με την ονομασία GAFA, ακρώνυμο των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple - τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση της Γαλλίας, πρόσθεσε ο Ουίλμπουρ Ρος.