Γ. Κουμουτσάκος: «Η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού δεν είναι τρόπος προσέγγισης της Ευρώπης»

Γ. Κουμουτσάκος: «Η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού δεν είναι τρόπος προσέγγισης της Ευρώπης»

Τη σαφή επισήμανση πως «η Ευρώπη αναγνωρίζει το βαρύ φορτίο που έχει επωμιστεί η Τουρκία με τα εκατομμύρια των μεταναστών, αλλά δεν μπορεί να ενεργεί υπό συνεχείς τουρκικές απειλές και εκβιασμούς», μετέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαίλ Τσατακλί κατά τη συνάντησή τους στη Βιέννη, στο περιθώριο του Συνεδρίου Vienna Migration Conference 2019.

«Οι τουρκικές απειλές είναι έντονα αντιπαραγωγικές και δεν χρειάζονται», τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε πως «η Άγκυρα οφείλει να κατανοήσει ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος δεν μπορεί να αποτελέσει τρόπο προσέγγισης της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Τονίζοντας ιδιαίτερα το ζήτημα των επαναλαμβανόμενων προκλητικών τουρκικών δηλώσεων περί «ανοίγματος των πυλών» και αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε με έμφαση ότι συνιστούν παράγοντες προσέλκυσης μεταναστών προς τα παράλια και ανάλογης δραστηριοποίησης των παράνομων δικτύων των διακινητών.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε στον Τούρκο συνομιλητή του ότι η Ελλάδα, με την εφαρμογή του νέου νόμου για την παροχή διεθνούς προστασίας, καθώς και με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, κάνει πράξη τη βούλησή της για τον περιορισμό των ροών και την αύξηση των επιστροφών, που προβλέπεται στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από την Τουρκία να κάνει αυτό που της αναλογεί, οφείλοντας αφενός να εκριζώσει τα δίκτυα των διακινητών που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της και διασφαλίζοντας την ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στην επικοινωνία με τις αντίστοιχες ελληνικές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακίνησης προσώπων.