Ο γενικός εισαγγελέας «καίει» τη νέα συμφωνία της Μέι για το Brexit

Ο γενικός εισαγγελέας «καίει» τη νέα συμφωνία της Μέι για το Brexit

Προς μια νέα οδυνηρή ήττα οδεύει η Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι η υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit απορρίπτεται οριστικά και αμετάκλητα και οι 650 βουλευτές θα κληθούν πλέον να πάρουν τις αποφάσεις τους: Είτε να επιλέξουν μια «άτακτη» έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου είτε να αναθεωρήσουν εκ βάθρων τη στάση τους -με πρόωρες εκλογές, νέο δημοψήφισμα ή συγκρότηση άλλης κυβέρνησης από την παρούσα βουλή, η οποία θα τηρήσει διαφορετική στάση έναντι της ΕΕ.

Η τελευταία ελπίδα της πρωθυπουργού της Βρετανίας «ναυάγησε» ουσιαστικά με τη δημοσιοποίηση της ετυμηγορίας του γενικού εισαγγελέα της χώρας, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τη στάση των βουλευτών. Ο Τζέφρι Κοξ εκτίμησε ότι οι νομικές δεσμεύσεις που απέσπασε χθες το βράδυ η Μέι από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δεν είναι επαρκείς ούτε διασφαλίζουν στο Λονδίνο τη δυνατότητα μονομερούς απεγκλωβισμού από το ειδικό καθεστώς (backstop) που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρειο Ιρλανδία μετά το Brexit. 

«Από νομικής άποψης, ο κίνδυνος παραμένει αμετάβλητος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κοξ στην τελευταία παράγραφο της έκθεσής του. Μετά από αυτό, τόσο οι οπαδοί του «σκληρού» Brexit στις τάξεις των κυβερνώντων Τόρις όσο και οι σύμμαχοι της Μέι από τη Βόρειο Ιρλανδία, το κόμμα DUP, διεμήνυσαν ότι απόψε δεν πρόκειται να στηρίξουν τη συμφωνία. Σημειώνεται ότι έπειτα από τη δημοσιοποίηση της εισήγησης του Κοξ, η ισοτιμία της στερλίνας κατέγραψε μεγάλη υποχώρηση, χάνοντας τα αρχικά κέρδη που είχαν προκύψει από τις ελπίδες για υπερψήφιση της συμφωνίας απόψε.  

Έτσι, εάν δεν μεσολαβήσει κάποια μεγάλη ανατροπή ως το βράδυ ή δεν αναβληθεί η ψηφοφορία (το ζητούν ήδη στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ευρωσκεπτικιστές...), τότε το επόμενο βήμα -πιθανότατα αύριο- θα είναι οι βουλευτές να κληθούν να αποφασίσουν αναφορικά με το εάν επιθυμούν ή όχι έξοδο χωρίς συμφωνία. Στην περίπτωση δε που απαντήσουν αρνητικά, όπως είναι το πιθανότερο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει αίτημα αναβολής του Brexit προς τις Βρυξέλλες, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων -ίσως χωρίς την Μέι...

Διαβάστε ακόμα:

- Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για το Brexit - Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

AP Photo/Jean-Francois Badias