Φυλάκιση 14 ημερών επεβλήθη στον Τζ. Παπαδόπουλο

Φυλάκιση 14 ημερών επεβλήθη στον Τζ. Παπαδόπουλο

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, πρώην βοηθός εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του Προέδρου Ντόναλντ Τρούμπα, καταδικάστηκε σε 14 ημέρες φυλάκισης για ψευδή κατάθεση στο FBI, στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η ποινή επιβλήθηκε την Παρασκευή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον. Εκτός από τη φυλακή, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε τον Παπαδόπουλο να καταβάλει πρόστιμο ύψους 9.500 δολαρίων και να ολοκληρώσει 300 ώρες κοινωνικής εξυπηρέτησης.

Ο Παπαδόπουλος δήλωσε συγνώμη για τις ενέργειές του κατά την ακρόασή του την Παρασκευή, λέγοντας στον δικαστή ότι είχε κάνει ένα "τρομερό λάθος" και ήταν πρόθυμος να πληρώσει. 

Ο ίδιος παραδέχτηκε πέρυσι σε ανακριτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης του FBI σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον Μαλτέζο καθηγητή Joseph Mifsud, ο οποίος δήλωσε στον Παπαδόπουλο τον Μάρτιο του 2016 ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε «βρώμικα στοιχεία» για τη Χίλαρι Κλίντον με τη μορφή χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Σε γραπτή δήλωση που ανέγνωσε, ο Γιώργος Παπαδόπουλος είπε στον δικαστή πως το μόνο που επιδίωξε να κάνει ήταν να υπηρετήσει με υπερηφάνεια τις ΗΠΑ. «Ήμουν ενθουσιασμένος που συμμετείχα σε κάτι στο οποίο πραγματικά πίστευα. Έκανα ένα τρομερό λάθος. Είμαι καλός άνθρωπος και είμαι έτοιμος να δεχτώ την ποινή μου». 

Οι εισαγγελείς απαίτησαν ποινή φυλάκισης, λέγοντας ότι ο Παπαδόπουλος συνέχισε να τους παραπλανά ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας. Ο εισαγγελέας Άντριου Γκόλστιν είπε πως ο Παπαδόπουλος «επέλεξε να λέει ψέματα ξανά και ξανά για να προωθήσει τα προσωπικά του συμφέροντα».

Τα ψέματά του ήταν «σκόπιμα, υπολογισμένα και προκάλεσαν βλάβη στην έρευνα» και εξαιτίας τους οι πράκτορες του FBI έπρεπε να εργαστούν επίπονα χτίζοντας στοιχεία, τα οποία εξήγαγαν χτενίζοντας 100.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οκτώ gigabytes δεδομένων.

Η σύζυγος του Παπαδόπουλου, Σιμόνα Μαγκινάντε, έχει ισχυριστεί ότι ο σύζυγός της είναι αθώος και παγιδεύτηκε από το FBI και πιέστηκε να παραδεχθεί την ενοχή του.

Την καταδίκη του πρώην συνεργάτη του σχολίασε ο πρόεδρος Τραμπ στο twitter