FT: Οι Εργατικοί σχεδιάζουν τη δήμευση μετοχών ύψους 300 δισ. στερλινών

FT: Οι Εργατικοί σχεδιάζουν τη δήμευση μετοχών ύψους 300 δισ. στερλινών

Μετοχές συνολικού ύψους 300 δις. στερλινών από 7.000 μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να δημεύσουν οι Εργατικοί και να τις διαθέσουν στους εργατικό δυναμικό των εταιρειών, στην περίπτωση που ανέλθουν στην εξουσία μετά από πρόωρες εκλογές. Αυτό αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, κάνοντας λόγο για μία από τις μεγαλύτερες κρατικές επιδρομές στην ιστορία.

Σύμφωνα με τους FT, περίπου 2,6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν και αυτοί αντιμέτωποι με τρομακτικές αλλαγές, καθώς ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον ΜακΝτόνελ έχει δηλώσει ότι θέλει την εφαρμογή ενός σχήματος «δικαιώματος αγοράς» για τους ιδιώτες ενοίκους αλλά και υψηλότερους φόρους για τους ιδιοκτήτες.

Η δήμευση μετοχών ύψους 300 δις. στερλινών   θα είναι αποτέλεσμα του σχεδίου του ΜακΝτόνελ για την εφαρμογή «συμμετοχικών κεφαλαίων ιδιοκτησίας», μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις με πάνω από 250 άτομα προσωπικό θα μεταφέρουν σταδιακά το 10% των μετοχών στους εργαζόμενους. Η μεταφορά θα διαρκέσει 10 χρόνια καθώς θα μεταφέρεται το 1% ετησίως.