FT: Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους προκάλεσε το εμβόλιο της Οξφόρδης

FT: Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους προκάλεσε το εμβόλιο της Οξφόρδης

Ενθαρρυντικά μηνύματα προσέφεραν οι τελευταίες δοκιμές από το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε ηλικιωμένους οι οποίοι ανέπτυξαν ισχυρή ανοσία απέναντι στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την AstraZeneca, πυροδοτεί προστατευτικά αντισώματα και Τ-κύτταρα σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ενθαρρύνοντας τους ερευνητές.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, την ώρα που μένει να αποδειχθεί το αν το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές για τον άνθρωπο οργανισμό.

Σημειώνεται ότι οι δοκιμές του εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca για την Covid-19 άρχισε και πάλι στις ΗΠΑ, τη μοναδική χώρα όπου παρέμενε σε αναμονή, μετά τη σπάνια ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες, πριν από περίπου έξι εβδομάδες.

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε την περασμένη Παρασκευή την έγκρισή της να συνεχιστεί η δοκιμή, όπως έγινε και σε άλλες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δοκιμή είχε διακοπεί σε όλον τον κόσμο στις 6 Σεπτεμβρίου αλλά κατόπιν συνεχίστηκε στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι αποκρίσεις ανοσογονικότητας ήταν παρόμοιες μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης και νεαρότερης ηλικίας και ότι η αντιδραστικότητα ήταν χαμηλότερη στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους η σοβαρότητα της ασθένειας COVID-19 είναι μεγαλύτερη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της AstraZeneca.

«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του AZD1222», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.