Φρένο στις τιμές ενέργειας - Στις 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις της Κομισιόν

Φρένο στις τιμές ενέργειας - Στις 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει όλος τις πιθανές επιλογές για να περιορίσει την άνοδο των τιμών στην ενέργειας, καθώς και για να μειώσει τη ζήτηση, στο πλαίσιο των επικείμενων προτάσεών της για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα περιγράψει τις ιδέες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Εξετάζονται μέτρα έκτακτης ανάγκης για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί επίσης να υπάρξει κάτι σχετικά με τη μείωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Μέχτιλντ Βόρσντορφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης μεταρρύθμιση στον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Πιέσεις για πλαφόν στις τιμές

Το περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες της έκτακτης παρέμβασης που σχεδιάζει η Κομισιόν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά πιθανώς θα τα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα.

Αποτελούν το αποτέλεσμα επισταμένων πιέσεων και εκκλήσεων από μεγάλο αριθμό κρατών-μελών που έχουν ζητήσει να τεθούν όρια στο ύψος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ζητήσει να τεθεί όριο στις τιμές του φυσικού αερίου όταν αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέχρι στιγμής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν δεσμεύσει περίπου 280 δισ. ευρώ σε μέτρα όπως φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, στην προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.